Проблеми переселенців в Тернополі та області

На Тернопільщині 2700 переселенців. Деякі залишають область в пошуках кращих умов. Проблеми переселенців в Тернополі та області вирішує позаштатний радник Міністра соціальної політики Ірина Жигунова. Вона розповіла, що кількість переселенців залишається стабільною.

 Тернопільський волонтер, голова благодійного фонду “Вікно життя” та радник Міністра соціальної політики з питань внутрішньо переміщених осіб(ВПО) міністра Ірина Жигунова опікується переселенцями  з вересня 2015 року, повідомляє «20 хвилин»

– Наразі в Тернопільській області перебуває близько 2700 переселенців, – розповіла пані Ірина. – Ця цифра не змінюється довгий час. Але не через те, що переселенці перестали їхати, а через міграцію - одні прибувають, інші відбувають в пошуках кращих умов чи роботи. Хоча в порівнянні з початком окупації Криму та війни на Донбасі, інтенсивність прибуття все ж знизилась.

Найчастіше у ВПО звертаються щодо житла, роботи та гуманітарної допомоги – це основні та першочергові питання, які доводиться вирішувати. Наступними йдуть відновлення документів, медична допомога та навчання. За словами пані Ірини, значна кількість переселенців, а особливо дітей потребують допомоги психолога. Досить часто доводиться виступати посередником, перемовником та «посланцем миру» в конфліктних ситуаціях між ВПО та власниками житла, роботодавцями, різними приватними та державними структурами.

 На даний момент стоїть питання складання списків ВПО, які страждають на хронічні захворювання й потребують забезпечення безкоштовними медикаментами.

 – В Тернополі люди по-різному відносяться до переселенців, – продовжує волонтерка. – Але зазвичай тернополяни з розумінням відносяться до ситуації і охоче допомагають. В нас багато людей на власній долі знають що таке бути переселеним. Я маю на увазі переселенців-українців з Польщі і переселенців з Чорнобильської зони, які оселилися у нас.

 Бажаючі допомогти можуть звертатись до Ірини Жигунової за тел.:  097 38 49 602.
 

Вибір читачів за тиждень

Відео