Орест Сарматський

Проливні дощі знищують врожай зернових в Україні (Агроновини)

1601 (Copy)

Останніми днями ситуація з проливними дощами склалася критична майже у всіх регіонах країни, де знищено значні площі зернових культур, а також соняшнику і кукурудзи.

- Зокрема, зустрічаються непрогнозовані опади, коли за короткий проміжок часу випадає значна кількість дощу, і супруводжується великими поривами вітру, — розповів менеджер з розвитку агротехнологій Західного регіону компанії LNZ Group Віталій Лапчинський.

Від додає, що значна кількість полів озимого ячменю та пшениці полягли на півночі Хмельницької області. Спеціаліст зазначає, що захиститись від таких катаклізмів практично неможливо, лише за рахунок попереднього внесення регуляторів росту проти вилягання. Джерело: https://agroportal.ua/ua

Аграріям розповіли, де взяти кошти для купівлі землі

Філософія земельної реформи, яка передбачає обмеження до 100 га та вилучення іноземців із цивільного обороту купівлі-продажу землі на території України, встановлює перехідний етап для забезпечення сільгоспвиробникам пріоритетного права її викупу, а також забезпечення належних програм фінансування. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час прес-конференції, присвяченої відкриттю ринку землі.

- За державною програмою «Доступні кредити 5-7-9%» понад 25 млрд грн вже видані безпосередньо аграріям, за державною програмою «Часткова компенсація відсоткової ставки кредитів» — 1,2 млрд грн, — повідомляє Роман Лещенко.

За його словами, другого читання в Верховній Раді чекає проєкт Закону «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві» № 3205-2, який надасть можливість з боку держави більш ніж на 50% закрити питання кредитних ризиків для малих фермерів до 500 га. Також він звернув увагу, що понад 0,5 млн га земель знаходяться на державному акті на право постійного користування та належать фермерам, котрі не мали повноцінного права власності на землю. Тепер аграрії отримали право викупити землю протягом 10 років за вартістю нормативної грошової оцінки. Фактично вартість її викупу буде відповідати вартості річної оренди. При цьому право власності переходить до них вже в перший рік. Він додав, що, крім того, триває дискусія на рівні уряду, Президента, парламенту в питанні балансу земель, які залишилися на акті постійного користування. Джерело: https://agroportal.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео