Анастасія Кисіль

Одягніть кольорові шкарпетки: тернополян закликають долучитися до флешмобу

Мова йде всесвітній флешмоб #LOTSOFSOCKS, мета якого - підтримка дітей з синдромом Дауна

Щороку 21 березня у Всесвітній день людини з синдромом Дауна тисячі людей одягають різнокольорові непарні шкарпетки, як символ додаткової хромосоми - основної ознаки синдрому. Тернополяни також можуть приєднатись до флешмобу та підтримати дітей цією недугою.

Учасники одягають  кольорові шкарпетки, щоб зрозуміти як це - бути особливим: не таким, як усі, а друзям і колегам пояснюють, чому вони сьогодні у «танцюючих» шкарпетках. Головні запитання, на які відповідають люди, в першу чергу, самі собі: «Як це – почуватися постійно в надмірній увазі?» та «Як це – бути по-справжньому не таким, як усі, та привертати увагу лише своєю зовнішністю?»

- Відчуй на собі здивовані погляди оточуючих і зрозумій, що відчувають люди з синдромом Дауна щодня, - зазначає голова ГО «Центр сприяння дітям з синдромом Дауна «БебіКо» Ольга Гордієнко.

Дизайн шкарпеток 2022 року створила Нікі Валірамані, 19-річна дівчина з синдромом Дауна з Таїланду. Її роботу обрано з багатьох матеріалів, представлених на конкурс, оголошений організацію Down Syndrome International.

Нікі Валірамані - авторка дизайну шкарпеток 2022 року 

У Тернополі такі шкарпетки можна замовити за номером 0677558968 (Ольга Гордієнко). Організовує флешмоб  громадська організація «Центр «Бебіко». Всі зібрані кошти будуть спрямовані на оздоровлення та відпочинок дітей з синдромом Дауна. 

Шкарпетки, які можна придбати у Тернополі

Довідка: сучасні наукові напрямки пропонують розглядати синдром Дауна не як хворобу, а як певний стан, який обумовлений перевищенням генетичного матеріалу в 21 парі хромосом (трисомія). Це означає, що при синдромі Дауна з'являється додаткова 47 хромосома, в нормі їх 46 або 23 пари. Синдром Дауна вперше описав англійський лікар Д. Даун в кінці XIX століття.

21 березня – Всесвітній день людей із синдромом Дауна. Вперше цей день у світі відзначили у 2006-му році, а в грудні 2011-го року Генеральна Асамблея ООН запропонувала відзначати цей день усім державам і міжнародним організаціям, аби підвищити рівень поінформованості суспільства про синдром Дауна.

Фото з відкритих джерел та ГО «Центр «БебіКо»

Вибір читачів за тиждень

Відео