При центрі реабілітації дітей-інвалідів хочуть створити хостел

0000

Тернопільський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів, який не так давно почав приймати хворих діток, за короткий час став показувати хороші результати. Але далеко не всі в ньому можуть займатися, адже дітям та їхнім батькам доводиться їздити з районів до Тернополя, а це виснажливо як для малечі, такі батьки «влітають» у копійчину. Тому останні звернулися до керівництва області, щоб при центрі створити так званий хостел, повідомляє Номер один.

Батьки простять керівництво області, щоб за прикладом подібних центрів, які працюють в інших регіонах, організувати при Тернопільському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів гуртожиток за типом хостелу для тимчасового перебування батьків (мами, тата чи опікуна) на період надання реабілітаційних послуг у центрі.

Як нам повідомили у центрі, нині  послуги з реабілітації надають лише семи дітям з районів Тернопільщини, хоча потребуючих є значно більше.

– Але через значні витрати на дорогу не всі батьки, які здебільшого мають невеликі статки, можуть дозволити собі щоденні поїздки до Тернополя і назад. Знімати ж квартиру в Тернополі на час проведення повного курсу реабілітації – це теж значні та здебільшого непосильні витрати для подібних сімей. Тому дану ініціативу батьків ми підтримуємо та, зі своєї сторони, теж проситимемо владу допомогти відшукати приміщення для хостелу, – відзначила директор навчально-реабілітаційного центруНаталія Турецька.  

А ще у планах створення на території центру реабілітаційних майданчиків, тренінгового туристичного парку, міні-городу-теплиці для повноцінного розвитку особливих дітей.

– Подібні розвиткові майданчики зарекомендували себе з хорошої сторони та дають позитивні результати в інших реабілітаційних закладах України та за кордоном: «Джерело» у Львові, «Шанс» у Білій Церкві та Богуславі, а також у Замосці, Любліні, Варшаві (всі – Польща), Марбелла (Іспанія) і т.п., тому ми і звернулися з подібною ініціативою до тернопільської влади. Сподіваюся, до нас та батьків наших діток прислухаються, – повідомила пані Турецька.

Окрім того, керівництво центру дивиться на кілька кроків у майбутнє і на своїй базі планує створити будинок «Крок уперед», де силами працівників установи проходитиме підготовка дітей та молоді до самостійного життя – ведення домашнього господарства, садівництво та городні роботи, розвиток комунікації, комп’ютерні навчання, творчі майстерні, рух та реабілітація.

Сподіваємось, що владні мужі зважать на потреби дітей-інвалідів  і допоможуть облаштувати все необхідне для кращої їх реабілітації.

Віталій Попович

Вибір читачів за тиждень

Відео