Віра Олександрович

Припинити перевезення пільговиків на Тернопіллі погрожує «Укрзалізниця» (фото, відео)

«Укрзалізниці» уже 9 місяців не повертають кошти за перевезення пільговиків на Тернопільщині. Отже, возити наших пенсіонерів та інвалідів безкоштовно ніхто не буде.

Обласна влада у відсутності коштів на компенсацію проїзду цих категорій громадян звинувачує місцеві органи самоврядування і керівництво об’єднаних громад. Натомість на місцях стверджують, що не мають ані копійки зайвої.

До слова, нарада щодо відшкодування коштів «Укрзалізниці» за пільгові перевезення пасажирів відбулася сьогодні, 3 жовтня. Участь й ній брали представники районів, об’єднаних громад і міст обласного значення. І дискусія була непростою.

Пільговиків на Тернопіллі – понад 200 тисяч

У сфері пасажирських перевезень виникла складна ситуація із перевезення пільгових категорій громадян. Упродовж року приміським сполученням вони скористалися на суму 9,3 млн грн, а держава згодна надати лише 30% цієї суми, скаржиться заступник голови обласної держадміністрації Іван Крисак.

[embed]https://youtu.be/tl19zXmrqWk[/embed]

Через те, що в Держбюджеті-2016 не передбачили кошти на відшкодування витрат пов’язаних із перевезенням пільгових категорій осіб, перевезення цих категорій громадян на Тернопіллі незабаром може стати неможливим. Вирішувати цю проблему мусять місцеві ради – іншого виходу нема, вважає пан Крисак.

[embed]https://youtu.be/4Qc3I9WzoeM[/embed]

Збитки залізничного транспорту загального користування від їх використання відшкодовуються за рахунок державного або місцевих бюджетів, залежно від того, який орган прийняв рішення щодо введення відповідних пільг. Втім, лише 7 місцевих органів самоврядування передбачили таку статтю витрат у своєму бюджеті на 2016 рік, а виділили гроші лише із двох місцевих скарбниць. Найбільше обурений цим головний фінансист області Степан Скибиляк.

[embed]https://youtu.be/bKVXEIpjZ8s[/embed]

А пільговиків на Тернопіллі – понад 200 тисяч, розповів директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський.

unnamed-21
unnamed-21

[embed]https://youtu.be/bKVXEIpjZ8s[/embed]

«На території вашого району гроші з людей брати»

Аби забезпечити стабільну роботи перевізників і не допустити соціальну напругу в обласній держадміністрації оформили лист до Кабміну із пропозицією ввести адресну виплату громадянам, які мають право на пільги щодо цих послуг. Але відповіді наразі немає, підтвердив Вадим Боярський. Проте директор департаменту розвитку інфраструктури, транспорту і туризму облдержадміністрації Василь Ясіновський ситуацію критичною все ж не вважає. Мовляв, працюємо.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=wV__GdJamjw&feature=youtu.be[/embed]

Проблема – і в іншому: органи місцевого самоврядування також не можуть покривати  витрати на пільговиків за рахунок своїх бюджетів через відсутність механізму такого відшкодування. Але це вирішити можна – через субвенції. Значно серйознішим є те, що місцеві громади, не виділивши гроші на відшкодування перевізникам, порушили закон. Утім, покарати чи простимулювати громади обласна влада не в силі, визнає директор обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк.

[embed]https://youtu.be/yWf5fDccqO8[/embed]

Іван Крисак вважає, що варто чесно сказати жителям Тернопілля: обласна влада робить усе, аби пенсіонери та інваліди далі користувалися пільгами, а місцеві ради грошей на це виділяти не хочуть, хоча й отримали значний ресурс завдяки децентралізації.

[embed]https://youtu.be/4k5y95OovGc[/embed]

Наразі йдеться про те, аби змусити місцеві ради виділити необхідні кошти на перевезення пільговиків – в еквіваленті, скільки їх є у кожному селі, місті, районі. Утім, у залі не всі із цими тезами погодилися. Представники Лановецького і Чортківського районів відверто казали: бюджет дійсно перевиконується, але витрат – набагато більше, а тому зайвих грошей місцеві громади не мають.

unnamed-23
unnamed-23

- Ну, тоді ви станьте і просто скажіть своїм пенсіонерам: пільги на проїзд приміською залізницею у Лановецькому районі не буде, - каже Іван Крисак. – І щоб перевізники знали: на території вашого району гроші з людей брати…

unnamed-24
unnamed-24

Фото і відео автора

Довідка. Ще 18.02.2016 р. у Верховній Раді прийняли Закон «Про внесення змін до додатків №3 і №7 Закону «Про Держбюджет-2016" щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг». Після набуття чинності зазначеним Законом відшкодування перевізникам за пільговий проїзд окремих категорій громадян здійснюватимуть так, як і раніше. Проте - Закон направили на підпис Президенту, а він повернув його у парламент.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео