Письменниця Надійка Гербіш про внутрішній компас, балет і живе натхнення (фото)

DSC_8243

Чомусь люди думають, що письменники, у яких є комерційно успішні книжки, продумують наступні теми, зважаючи на те, чи будуть вони актуальними. Можливо, хтось так і робить, але не я. У мене інший внутрішній компас”, - каже письменниця Надійка Гербіш.

Приміщення тернопільської книгарні “Є”, де відбувається презентація “Пуант для Анни”, заповнене вщент, люди не припиняють приходити й тоді, коли зустріч уже почалась. У передніх рядах - дівчатка з книжкою в руках. Час від часу вони гортають “Пуанти для Анни”, розмовляють між собою та підходять до Надійки щось сказати їй. Здається, вони мають письменницю за добру знайому, й не кремпуючись, почувають себе як вдома.

DSC_8226
DSC_8226

Точкою відліку появи книжки «Пуанти для Анни» стало зацікавлення доньки Надійки Гербіш танцями. Аби показати їй цікаві деталі балету, письменниця почала шукати цікаві профілі балерин в Інстаграмі, так натрапила на успішну балерину Національної опери України Анну Муромцеву.

В одному з коментарів до її посту, колега Анни запропонував їй розповідати про балет, адже вона знає його зсередини. І тут до мене, як письменника щось промовило. Я одразу написала Анні та запропонувала їй зробити книжку. Потім ми зустрілись, поговорили. Разом пішли до книгарні. Для мене важливо було купити книжку про балерину - хотіла принести її доньці, підписану балериною, але ми не знайшли жодної. Тоді я зрозуміла, що ми зробимо добру справу не тільки для моєї доньки, а й багатьох інших дівчаток і хлопчиків”, - каже авторка.

DSC_8203
DSC_8203

Надійка надсилала Анні запитання, вона відповідала, радила, де дізнатись більше про балет. “Тож усі балетні таємниці у книжці справжні, — розповіла їх Анна Муромцева, - усміхається письменниця. - Для написання твору мені потрібне живе натхнення. Анна стала натхненням і живим втіленням балету”.

Про наступні проекти Надійка каже, що й сама не знає, чого від себе чекати, бо покладається на натхнення. “Ще донедавна думала, що не повернуся до художньої літератури, був момент, коли сказала: все, це вже не моє. Але кілька днів тому з’явилось оце необхідне живе натхнення”.

DSC_8224
DSC_8224

Наприкінці зустрічі були питання, одне з них про те, чого Надійка вчиться у своєї донечки. “Від неї я навчилась надзвичайно багато. Вона щодень мене вчить. Те, що вона мені каже ввечері, коли ми лягаємо спати, змінює мене зсередини”, - відповіла письменниця.

Анна ЗОЛОТНЮК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео