Юлія Пацкаль

«Радіють успіхам наших ЗСУ»: тернополянка розповіла, як Швеція підтримує українців під час війни

Для українських переселенців на території Швеції діє чимало пільг, безоплатних курсів та дозвілля для дітей. Щотижня шведи беруть участь у мирних акціях на підтримку України

Від початку повномасштабного вторгнення росії тисячі людей на різних континентах щодня виходять на мітинги в підтримку України, просять про припинення війни та запровадження санкцій проти країни-агресора. Увесь цивілізований світ продовжує підтримувати Україну коштами, зброєю, гуманітарною допомогою, ліками та надає прихисток тим, хто змушений був рятуватися від війни. Детально про те, як допомагають українцям у Швеції розповіла тернополянка Валерія Лагодович, яка після 24 лютого вимушено переїхала у Стокгольм.

Валерія Лагодович

З початку повномасштабного вторгнення я знаходжусь у самому серці Швеції, у Стокгольмі. Моя сім’я, як і більшість тих, хто вирішив виїжджати за кордон, просто зібрали валізи за один день і поїхала. З початку було дійсно важко. На це повпливала чужа мені мова - це або шведська, або англійська, ну і моральний стан. У твоїй країні – війна. Ти далеко від дому, а твої родичі, друзі – залишились в Україні. Але відчувалась величезна підтримка зі сторони шведів Де б ти не був, чи у магазині, чи просто йдеш вулицею, завжди було чутно: «українці, Україна, війна», - пригадує дівчина.

Український прапор на вулиці Стокгольма

За її словами, допомоги, яку надає Швеція вимушено переселеним українцям достатньо, аби адаптуватись та розпочати тут життя. Шведи намагаються допомагати одягом, речами першої потреби, ліками, а влада забезпечує грошову допомогу та пільги.

До сьогодні для українців діє безплатний проїзд. Це дійсно важливо, бо тут він один з найдорожчих в Європі. Українець може оформити спеціальну банківську картку, на яку щодня присилатимуть грошову допомогу. Це не мало не багато - 60 крон на день (202 грн), але на їжу та базові потреби цього вистачає. Проте є один нюанс: якщо ти працевлаштовуєшся, то ці пільги скасовують і ти сам себе маєш забезпечувати. Деякі шведи надають помешкання і тобі нічого не потрібно оплачувати. Також тут є можливість отримати тимчасове житло від комуни (орган місцевого самоврядування), але якщо ти, до прикладу, зареєструвався на отримання квартири чи кімнати в Стокгольмі, то вони можуть знайти прихисток на зовсім іншій стороні країни, - розповіла Валерія.

Крони

На території Швеції діє чимало безоплатних курсів для вимушено переселених українців та дозвілля для дітей, які допомагають адаптуватися в країні та вивчити шведську мову.

Можна безплатно ходити на футбол, баскетбол, займатися іншими видами спорту, відвідувати басейн. Є можливість безплатно вивчати шведську. Наразі це складніше зробити, бо ти можеш зареєструватись на курси, але чекати на відповідь потрібно буде місяць-другий. Але досі діють розмовні кафе, де ти просто можеш прийти, попрактикувати свою мову та отримати нові знання, що завжди добре. В Стокгольмі проживає чимало національних спільнот, але шведи, та і взагалі держава пропагує вивчення шведської мови, тому і створює задля цього подібні курси. Вони часто дивуються і не розуміють, чому до початку повномасштабного вторгнення більшість українців розмовляли російською, - каже Валерія.

У Швеції на постійній основі проводять численні акції на підтримку України, де виходять десятки людей. До них долучаються як і українці, так і іноземці. У Стокгольмі такі ініціативи проводять щосуботи або неділі на центральній площі міста, де закликають уряд діяти у напрямку безпеки України.

На вулицях помітна наша символіка, особливо на державних будівлях. У Стокгольмі є площа де певний час висіли прапори усіх країн, в тому числі й український, а от російського там не було. Мене це надзвичайно потішило. Чимало шведів щиро радіють успіхам наших ЗСУ. Я завжди, коли проходжу на вулиці й бачу людей із синьо-жовтими прапорами, чи то плакатами в підтримку України - підходжу знайомитись. Бо неважливо, чи це стоїть іноземець, чи то українець, але мені просто хочеться сказати: дякую, - поділилась Валерія.

Чоловік в транспорті

Фото Валерії Лагодович

Вибір читачів за тиждень

Відео