Ростислав Фук

«Ранні пташки»: у тернопільській лікарні зустрілися з мамами і дітьми, які народилися передчасно (фото)

Лікувальний процес у Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні забезпечений сучасною медичною апаратурою та обладнанням

17 листопада весь світ відзначає Міжнародний день передчасно народжених дітей. Щороку на Тернопільщині народжується близько 400-450 недоношених малят, з них 15 %, а це понад 60 малюків, з дуже малою масою (менше 1500 г) та надзвичайно малою масою при народженні (від 500 г), повідомляють на сторінці Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні.

Великою несподіванкою та чудовим подарунком для медичних працівників стала зустріч із маленькими «випускниками», які в сьогоднішній день разом із батьками завітали до нашого медичного закладу.

«Поспішайки», «нетерплячки», «ранні пташки» – так ніжно ми звикли називати передчасно народжених діток. Адже вони поспішають з’явитися на цей світ раніше призначеного терміну, інколи це буває навіть на 25-26 тижні гестації. Щороку на Тернопільщині народжується близько 400-450 недоношених малят, з них 15 %, а це більше 60 малюків, з дуже малою масою (менше 1500 г) та надзвичайно (критично) малою масою при народженні (від 500 г), - йдеться в повідомленні.

Лікувальний процес у Тернопільській обласній дитячій клінічній лікарні забезпечений сучасною медичною апаратурою та обладнанням: кувезами для виходжування і контролю за станом недоношених дітей, відкритими реанімаційними системами, ультразвуковими інгаляторами, лініоматами, лампами для проведення фототерапії, функціональними ліжками для недоношених дітей.

Довідка: вперше святкування Міжнародного дня передчасно народженої дитини відбулося в 2009 році – у цей день у Відні на площі Святого Михайла два професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок – відповідно до кількості недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. А вже у 2010 році цей день широко відсвяткували 12 європейських країн. Фіолетовий колір найчастіше використовують для позначення проблеми недоношених дітей. В цей день архітектурні споруди всього світу підсвічуються фіолетовим кольором.

Фото Тернопільської обласної дитячої клінічної лікарні

Вибір читачів за тиждень

Відео