Ранній секс: про що не знають підлітки?

ginekolog-440x295

Майже 30% підлітків живуть статевим життям. Саме таку статистику оприлюднюють медики. У підлітків багато амбіцій та мало життєвого досвіду, тому часто ранні стосунки завершуються неплановою вагітністю та інфекційними захворюваннями.

Вагітність у підлітковому періоді залишається доволі актуальним питанням на сьогодні, заявляють медики. Дуже часто молоді люди навіть не усвідомлюють взаємозв’язків між статевими стосунками, підлітковою вагітністю та інфекціями, які передаються статевим шляхом, пише gazeta1.

Проблема в тому, що вагітність у молодої мами протікає з більшою кількістю ускладнень і часто завершується передчасними пологами. Малюки, народжені від молодої мами, є більш кволими, мають меншу вагу, частіше хворіють, каже доцент кафедри акушерства та гінекології №2 ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського Наталя Петренко.

Формування здорової репродуктивної системи відбувається у підлітковому віці. Це найкращий час, щоб закласти фундамент для майбутньої щасливої вагітності. Тому дуже важливо використати цей час із користю для власного здоров’я, а не навпаки.

– Вагітність у молодих мам має досить негативне соціально-економічне значення, оскільки молода дівчина змушена покинути навчання. У майбутньому без освіти не може претендувати на високооплачувану роботу, – констатує лікар.

Є інша проблема – коли молода дівчина, дізнавшись про вагітність, вирішує перервати її. Такий крок може призвести до  запальних захворювань статевих органів, гормональних порушень, а також до безпліддя у майбутньому.

Про сам факт вагітності підлітки дізнаються дуже пізно. Від незнання того, що робити далі, частина з них впадають у депресію. У цей час на допомогу мають прийти рідні та сім’я, надавши підлітку підтримку. Період вагітності у підлітків може супроводжуватись значними генетичними проблемами, оскільки організм є ще незрілим.

– Підліток – це людина, яка має багато амбіцій, але мало життєвого досвіду. В майбутньому це є та частина населення, яка буде працювати і забезпечувати економічний добробут країни. До виховання дітей мають бути залучені і батьки, і школа. Роз’яснювальну роботу проводить Служба планування сім’ї. Основною стратегією цього напрямку є забезпечення інформування щодо основ здорового  способу життя, усвідомлення того, що потрібно утримуватись від панніх статевих стосунків. Підлітки, які живуть статевим життям, мають бути забезпечені доступними та надійними методами контрацепції, – розповідає Наталя Петренко.

Якщо підліток залишився один на один із проблемою, в такому випадку йому можуть допомогти спеціалісти «Клініки, доброзичливої до дитини». У мережу входять шість кабінетів. У них молоді пацієнти можуть отримати консультацію підліткового терапевта, дерматолога, уролога та гінеколога, психолога.

– Підлітки можуть звертатися за будь-якою консультацією: з приводу інфекцій, що передаються статевим шляхом, методів контрацепції, захворювання репродуктивної сфери, шкіри, надається психологічна допомога, – повідомила головний позаштатний спеціаліст-підлітковий терапевт УОЗ, координатор кабінетів «Клініки, дружньої до молоді» Світлана Поворозник.

Спеціалісти приймають кожного дня з 9 до 16 год. Кабінети розміщені в обласній дитячій лікарні, міській дитячій лікарні, обласному шкірвендиспансері, перинатальному центрі. Обстеження проводять безкоштовно та анонімно. У кожному кабінеті є безкоштовні експрес-тести для виявлення ВІЛ/СНІД. Результат можна отримати фактично одразу.

У Фейсбуці створено сторінку «Клініки, дружньої до молоді», де розміщено актуальну інформацію.

Автор: Зоряна Гарасимів

Вибір читачів за тиждень

Відео