Орест Сарматський

Рання капуста від вітчизняного виробника може з’явитися на ринках країни вже у березні (Агроновини)

0802 (Copy)

Перші партії ранньої капусти з’являться на ринку України вже наприкінці березня, якщо погодні умови будуть наближені до стандартних.

Про це розповіли фахівці ОРСП «Шувар», провівши опитування серед виробників Закарпаття, які першими в Україні починають збирати ранні салатні овочі.

«Поточний сезон вітчизняної капусти українські виробники планують розпочати, в середньому, на 10 днів раніше, ніж рік тому. Намагання кожного року стартувати раніше обумовлено вимогами ринку – споживання свіжих овочів у країні зростає й український виробник не хоче віддавати частку ринку імпортеру саме на початку сезону, коли ціни на продукцію є найвищими», - відзначив керівник напрямку «Овочі та фрукти» ОРСП «Шувар» Іван Федишин.

За інформацією експертів, в структурі виробництва ранньої капусти та овочів за останні 2-3 роки професіоналів стало більше.

«Такі фермери багато уваги приділяють технологіям вирощування і маркетингу. Це дозволяє, по-перше, отримувати капусту із задовільною собівартістю, по-друге, гарантувати споживачу безпечну та якісну продукцію, фактично, водночас із появою на ринку імпортної капусти з Македонії. Такі знання не набуваються за один рік, вони базуються на багаторічному досвіді. У випадку із виробниками Закарпаття, досить часто мова йде про передавання досвіду з покоління в покоління», - зауважив Федишин.

За даними ОРСП «Шувар», у 2018 році через інфраструктурні об’єкти ринку, з середини квітня по кінець червня, було продано понад 5 тис. т ранньої капусти, що було на 30% більше ніж у сезоні 2017 року. При цьому, чітко відслідковується тенденція збільшення частки вітчизняної продукції, що є доказом професійного розвитку місцевих виробників. Минулий сезон української ранньої капусти на майданчику ОРСП «Шувар» відкрився ціною 28-30 грн/кг (0,8-0,9 EUR/кг).

За матеріалами info.shuvar.com.

Ранній початок польових робіт прогнозує гарні перспективи – Мінагрополітики  

0801 (Copy)
0801 (Copy)

Цьогоріч завдяки сприятливим погодним умовам посівна кампанія розпочалася рівно на місяць раніше, ніж минулого року. Вже посіяно майже 40 тис. га.

Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Топчій під час круглого столу «Аграрні перспективи сезону 2019: високомаржинальні культури» за організації «Українського клубу аграрного бізнесу» (УКАБ).

«Завдяки сприятливим погодним умовам, ми отримали можливість цього року розпочати аграрний сезон з перших днів березня. Зазначу, що ранні польові роботи, раннє відновлення вегетації, дають нам гарні очікування та перспективи на нинішній аграрний рік», - зазначив Володимир Топчій.

Переваги ранньої посівної підтвердила і начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко, яка зауважила, що польові роботи під час справжньої метеорологічної весни є гарним знаком для майбутніх урожаїв. За її прогнозами, погода у березні хоч і буде нестійкою, але сприятливою – опади будуть чергуватися із сонячними періодами.

В Україні продовжується підживлення озимих культур. Так, на сьогодні підживлення здійснено на площі близько 4 млн га (53-54% від посіяного). Водночас, в деяких областях озимі культури ще знаходяться під снігом, тому підживлення там буде виконано пізніше.

«Площа посівів озимих культур у 7,6 млн га – це одна з найбільших за останні роки, з яких 6,5 млн га складає озима пшениця. Завдяки сприятливій погоді, перезимівля посівів завершується добре, і у міністерстві відсутня інформація щодо будь-яких втрат», - додав Володимир Топчій.

За матеріалами minagro.gov.ua.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео