Реабілітаційна медицина вирішуватиме проблеми бійців упродовж найближчих десятиліть

На Тернопільщині вже сьогодні думають про надання психологічної допомоги бійцям, які повернулися з лінії фронту. Забезпечення повернення військових до мирного життя – одне з найважливіших завдань, вважає голова Зборівської РДА Ігор Яворський.
Через військові дії на сході виникла потреба створення центрів якісної психологічної допомоги військовослужбовцям, які повернулися із зони проведення АТО. Спеціалісти запевняють, що фізичні поранення лікуються набагато простіше, ніж психологічні травми.
Саме тому з ініціативи Ігоря Яворського при Зборівській РДА у рамках соціального проекту «Наша ініціатива – наша ідея» працюватиме практикуючий психолог Олена Бартош. Як дружина професійного військового, учасника АТО, вона вже має досвід роботи у цій сфері – була, зокрема, учасницею сплаву по річці Дністер, організованого для відпочинку наших захисників.

Днями Олена Бартош успішно склала іспит на заміщення вакантної посади головного спеціаліста відділу охорони здоров’я РДА і буде прийнята на роботу. Тепер спеціаліст, крім надання практичної допомоги учасникам АТО та членам їхніх родин, тісно співпрацюватиме із сектором з питань мобілізаційної та оборонної роботи, взаємодії з правоохоронними органами РДА, «Волонтерським штабом «Зборів», іншими соціальними службами та організаціями.
«Багатогранність завдань медичної реабілітації постраждалих в АТО потребує ефективного функціонування цієї системи як самостійного напряму клінічної та соціальної медицини. Завдання, які має вирішувати реабілітаційна медицина, не закінчаться з останнім пострілом на війні чи з останнім виписаним з госпіталю солдатом. Це проблема найближчих десятиліть. І від того, хто її вирішуватиме, залежить багато. Натомість на сьогодні в Україні відсутня така медична спеціальність, як “медична реабілітація”», – зазначив керівник району під час співбесіди з пані Оленою.
«Учасники бойових дій на сході України переживають психоемоційний стрес, і саме робота психолога є важливою ланкою допомоги нашим патріотам в адаптації до соціального середовища», - в свою чергу сказала Олена Бартош.
Телефон для звернень:
(098) 2828370 - Олена Бартош.

Вибір читачів за тиждень

Відео