Реструктуризація споживчих кредитів для ВПО та зміни у Законі «Про споживче кредитування»

Новини компаній

гроші1

Український законодавчий процес неперервно змінюється для поліпшення регуляції фінансових послуг та захисту прав споживачів у такий непростий для країни час. В 2023 році було внесено важливі поправки до Закону «Про споживче кредитування», що відіграють вирішальну роль у забезпеченні більш прозорих та справедливих умов для боржників та кредиторів.

Крім того, Рада схвалила пропозицію щодо реструктуризації позик для громадян зі статусом ВПО на час дії воєнного стану.

Розгляньмо подробиці у цій статті. 

Як працює реструктуризація?

Реструктуризація боргу — це процес переговорів між боржником і його кредиторами з метою змін в умовах погашення кредиту. Реструктуризація може включати розгляд умов погашення, перепрограмування платежів, зменшення процентних ставок або розв’язання проблеми з неплатоспроможністю боржника.

Важливо зазначити, що процес реструктуризації боргу може вимагати професійної юридичної або фінансової підтримки. Кожен випадок реструктуризації боргу унікальний, і конкретні кроки можуть відрізнятися в залежності від умов і сторін, залучених до процесу.

Закон “Про споживче кредитування”: до кого відносяться зміни?

Законодавчий проєкт передбачає зміну умов з чинних кредитів на строк пільгового періоду для українців, які мають статус внутрішньо переміщеної особи, а також для громадян, що постійно проживають або виїхали з території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або ТОТ.

Верховна Рада прийняла рішення щодо звільнення від обов’язку виплати неустойки кредиторам (штрафи, пеня). Зміни були внесені до Податкового кодексу.

НБУ про зміни у законі

НБУ зазначає, що регулювання ринку небанківських фінансових послуг передбачає комплексний підхід. У межах програми розширеного фінансування МВФ удосконалення регулювання потребує пришвидшених процесів ухвалення нормативно-правових актів на небанківському фінансовому ринку. Правки Нацбанку передбачають уникнення складних бюрократичних процедур та посилення відповідального кредитування:

  • граничні розміри процентних ставок (не перевищувати 0,8% у день);
  • додаткові штрафні санкції за порушення договору та вимог;
  • мінімальні вимоги до процесу перевірки кредитоспроможності позичальника.

Такі переміни оптимізують та спростять систему отримання кредитів онлайн. Умови стануть більш прозорими як для позичальників, так і для кредиторів.

Проте, швидкість отримання кредитів в мікрофінансових організаціях може знизитися.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео