Євгенія Цебрій

Резонансна ДТП в тернопільській Катедрі: де зараз водійка і що каже суд

Справу розглядатимуть без потерпілого представника релігійної організації - а це настоятель Катедри отець Орест Павліський. Він подав до суду заяву про здійснення розгляду без його участі

Вже на пів року затягнулося в суді слухання справи щодо водійки, яка під дією амфетаміну перед Великоднем 2022 року на Audi в'їхала у Архикатедральний собор у Тернополі. Резонансну справу досить швидко розслідували і через 4 місяці після інциденту - у серпні 2022 року обвинувальний акт передали до суду.  Однак на цьому все й зупинилося - з вересня минулого року з різних причин не відбулося жодного засідання, їх постійно переносили. Наразі справа на етапі підготовчих засідань, які ще не навіть не починалися.

На підготовче засідання 13 лютого з'явилася обвинувачена Ірина Скрабут-Яворська і її захисник Володимир Рубінський. Проте слухання знову відклали, оскільки призначений новий прокурор Андрій Козловський попросив часу для вивчення матеріалів справи і підготовки до засідання. Попердній прокурор, який подавав до суду обвинувальний акт, звільнений з органів прокуратури. Суд надав прокурору і захиснику можливість ознайомитися з усіма матеріалами і призначив підготовче засідання на 16 березня. 

До речі, резонансну справу розглядатимуть без потерпілого представника релігійної організації - а це настоятель Катедри отець Орест Павліський. Він подав до суду заяву про здійснення розгляду без його участі, на що суд погодився. 

Аварія сталася під час комендантської години у ніч на 23 квітня 2022 року перед Великоднем

Нагадаємо, резонансна аварія у Тернополі сталася у ніч на 23 квітня, перед самим Великоднем. Водійка, керуючи автомобілем Audi, протаранила автентичні двері Архикатедрального собору в центрі міста. Вона в’їхала у храм та розтрощила плащаницю і престол. Після ДТП жінку затримали та госпіталізували. Як виявилося, це була місцева стоматология.  25 квітня їй вручили підозру. На автомобіль наклали арешт. Водійка була у стані наркотичного сп’яніння, що підтвердили результати токсикологічної експертизи — у сечі виявили амфетамін.

27 квітня Ірині Скрабут-Яворській обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою застави розмірі 49 тис. 620 грн. та покладенням ряду обов`язків. Застав жінка внесла у той же день, коли з’явилася ухвала суду.

Читайте також: Плакала і просила вибачення: просто із зали суду взяли під варту водійку, яка протаранила двері Катедри.

Також суд розглянув постанову стосовно водійки і визнав її винною в адмінправопорушенні. А саме в керуванні транспортним засобом у стані сп’яніння. Жінку оштрафували на 17 тис. грн та заборонили керування транспортом на один рік.

Пошкоджені після ДТП двері храму у травні 2022 року забрали на реставрацію, а вже у вересні повернули на місце

Відреставровані після ДТП двері у Катедрі встановили у вересні минулого року. До цього там тимчасово стояли скляні двері. Як повідомляли раніше у пресслужбі Тернопільської обласної прокуратури, збитки заподіяні тернополянкою релігійній громаді, відшкодовані повністю. Ірині Скрабут-Яворські інкримінують ст. ст. 178 Кримінального Кодексу України «Пошкодження релігійних споруд чи культових будинків» ще одну статтю — ч. 3 ст. 298, тобто умисне пошкодженя пам’ятки національного значення.

Фото Євгенії Цебрій, Головного управління Нацполіції в області, Архикатедрального собору

Вибір читачів за тиждень

Відео