Річницю одного з найзапекліших боїв відзначили на Тернопільщині (фото)

3с

У селищі Конюхи, Козівського району нещодавно відбулися урочистості, присвячені 100-річчю одного із найбільш запеклих боїв січових стрільців.

1 та 2 липня тернополяни обговорювали ці сумні та водночас величні події.

- День перший розпочався науковою конференцією. Водночас тематичні експозиції представили Бережанський краєзнавчий музей та Козівська районна бібліотека. Заходи відвідав заступник голови Тернопільської ОДА Юрій Юрик, Василь Вітровий - голова Козівської РДА та Петро Репела - голова Козівської райради, - повідомляють у прес-службі Тернопільської обласної державної адміністрації.

2с

Юрій Юрик наголосив на тому, що саме «Битва під Конюхами покрила славою січове стрілецтво».

- Цей бій був одним із переломних у Першій Світовій війні, коли австро-угорські війська відкинули російські по цілому фронту і ключову роль в цьому відіграли українські січові стрільці, які перейшли у контрнаступ. Дані історичні події ми відзначаємо багатогранними заходами протягом двох днів. Це важливо з позиції відновлення історичної пам’яті та національно-патріотичного виховання, тому так багато уваги обласна адміністрація приділила цьому. Проводячи паралелі і пояснюючи суспільству події минулого, ми зможемо ствердити, що Україна завжди боролася, бореться і буде боротися за свою незалежність, - сказав він.

На науковій конференції «Конюхи у Першій світовій війні» мали нагоду виступити дослідники, які підготували власні доповіді.

- Сьогоднішня конференція – це наша данина тим людям, які боролися проти російської агресії. І ця данина не чимось далеким, тому що ми зараз маємо практично те саме, що ті хлопці переживали століття тому. Такі конференції дають можливість ще раз переглянути плин нашої історії, переоцінити власні погляди і дії, до яких вдаємося, перевірити чи вірно ми означили своїх ворогів. І якщо говорити про сьогоднішній контекст, то – так, дійсно, ворог. Формат нинішньої конференції є цікавим тим, що відбувається безпосередньо на місці події – а це дає можливість додатково осягнути той історичний період не лише інтелектуально, але й емоційно, - зауважив гість заходу Микола Лазарович.

4с

Експозицію «Січове стрілецтво у Першій Світовій війні» та «Лисоня – гора бойової слави» представили у Бережанському краєзнавчому музеї. Загальному огляду було представлено автентичні речі, якими послуговувалися січові стрільці – зброя, кухлі, фарби, листівки, співаник, світлини. Також показали творчість поміж боями – так звану «Пресову кватиру».

5с

1с

З фондів Козівської районної бібліотечної системи сформували виставку «Січове стрілецтво в літературі і мистецтві», де було представлено літературу історичного, краєзнавчого спрямування, публікації з обласних та районної газет різних років.

6с

Вже наступного дня, 2 липня у с. Конюхи відбулася урочиста Літургія в храмі, пам’ятна хода та освячення меморіалу Українським Січовим Стрільцям.

За матеріалами ТОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео