Ростислав Фук

Рідкісні первоцвіти вже з'явилися у природному парку на Тернопільщині (фото)

Працівники парку нагадують, що зривання первоцвітів заборонене законом

На території Національного природного парку «Дністровський каньйон» є місця зростання рідкісних первоцвітів, які занесені до Червоної книги України: підсніжник білосніжний, білоцвіт весняний, шафран-Гейфеля, сон-трава, горицвіт весняний, а також чемерник червонуватий, проліска дволиста та печіночниця звичайна. Про це повідомили на фейсбук-сторінці парку.

Рослини, що з’являються першими, завжди привертають до себе увагу своєю красою. Коли вони несміливо пробиваються крізь залишки снігу, місцевість довкола оживає, ліси наповнюються пахощами та співом пташок, – йдеться в повідомленні.

З метою проведення роз’яснювальної роботи по їх збереженню, працівниками Парку щорічно проводиться Всеукраїнська акція «Збережемо первоцвіти», яка спрямована до молоді, населення та апелює до їх свідомості.

Ми маємо всі розуміти, що збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж пошкоджуються сусідні квіти, ламаються стебла та бруньки. Є комахи для яких ці рослини – єдине джерело живлення. Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комах котрі захищають ліс від шкідників. Як результат – будуть хворіти та сохнути дерева. Для допитливих можемо організувати екскурсії в місця зростання для того, щоб помилуватись красою кольорових галявин. Тому бережливе ставлення до середовища, що нас оточує, в тому числі первоцвітів, зробить наше життя досконалішим та прекрасним, – кажуть працівники парку.

Довідково

Згідно з чинним законодавством, знищуючи рідкісні та зникаючі види рослин, громадяни порушують закони України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України» та несуть відповідальність за статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що тягне за собою накладення штрафу на громадян від 20 до 30 неоподаткованих мінімумів доходів громадян та відповідно до Постанови КМУ від 7.11.2012 року №1030 відшкодовуються нанесені збитки за кожну зірвану рослину в розмірі від 49 до 62 гривень.

Фото Національного природного парку «Дністровський каньйон»

Вибір читачів за тиждень

Відео