Тамара Коблик

Родина з Тернопільщини почала вирощувати кавове дерево

Сім'я вже навіть посмакувала кавою із власноруч вирощених зерен. Кажуть, смак дуже ніжний та ароматний

Про екзотику, яку вирощують господарі у мальовничому селі Ценів, що на Козівщині, Терен уже писав. Та винахідливі господарі щоразу адаптовують до наших кліматичних умов дедалі нові і нові заморські фрукти. Про це пише «Сільський господар».

Нагадаємо, Леся і Степан Попики вирощують екзотичні фрукти, продовжуючи сімейну справу. Понад 15 років тому розпочав цю справу батько Степана – пан Мирослав. Тоді чоловік придбав саджанці банана, різних цитрусових, доглядав за ними, навчився їх черенкувати. А ось десять років тому до цієї справи приєдналися вже і його син з невісткою. Вони разом почали вивчати більше інформації, експериментувати. Так методом успіхів і помилок навчилися вирощувати та черенкувати вазоночки екзотичних фруктів, які можуть рости і навіть плодоносити у домашніх умовах. 

Окрім цього, господарі задумали вирощувати вдома каву. 


Леся Попик каже, якщо посадити каву із зернинки, вона почне плодоносити лише на третій рік. Якщо ж черенкувати, тобто вкорінити, то вона даватиме плоди вже першого року.  


У теплиці родини Попиків росте велике кавове дерево, з якого господарі і беруть матеріал для черенкування, а також зерна.

Ми адаптували каву до наших кліматичних умов. Вона має надзвичайно гарний білосніжний цвіт, цікавий аромат і  рельєфне, навіть кучеряве, листя. Кава розпочинає цвісти навесні. Вона може плодоносити навіть два-три рази на рік, але тільки за комфортних умов. Для неї важливі тепло, і не надто вологий ґрунт, – поділилася жінка. – Коли кава відцвітає, на ній зав’язуються зелені плоди, які достигають приблизно до двох місяців, далі вони стають червоні як черешня. Смак цих ягід нейтральний, схожий до огірка. Всередині вони мають дві кавові зернинки сорту арабіка, які ми у домашніх умовах підсушуємо у печі. Тоді перетираємо. 


Попикам іноді вдається навіть поласувати напоєм із власноруч вирощеної кави. Пані Леся каже, що смак незвичний, не такий насичений, однак дуже ніжний, ароматний і не гіркий. 

Жінка зауважила, що ягоди кави надзвичайно корисні для організму, допомагають при травленні, містять чимало різноманітних вітамінів.  
Господарі дали нашим читачам чіткі рекомендації як доглядати за кавовими вазонами. До прикладу, щороку навесні, коли рослинка пробудилася, її потрібно пересадити у більший горщик.  

Деякі люди вважають, якщо рослинку відразу пересадити у великий горщик, вона швидше і краще виросте. Ми ж переконані, що це – міф. У надто великому горщику під час поливу коріння підгниватиме, що призведе до пошкодження, а то й загибелі рослини, – зазначила жінка.  

Господиня додала, що важливо щороку змінювати ґрунт, слід брати звичайний універсальний pH 5,5-6,5, з використанням перегною, білого гумусу.  
У кімнатних умовах як такого додаткового світла не потрібно, вазон ростиме на будь-якому підвіконні, головне, щоб не з північного боку.  

Наприкінці розмови Леся Попик поділилася їхніми останніми екзотичними цікавинками. Наприклад, господарі вирощують індійські інжири, схожі на кактуси, у них дуже гарний цвіт і червоні ягоди. Єдиний їхній мінус – вони дуже колючі. Вирощують Попики також мураю – вічнозелену рослину з надзвичайно гарним цвітом. Про неї складено багато різних легенд. Кажуть, у давнину це деревце мав право мати лише імператор і лише він насолоджувався його запахом. А ще ця рослина має безцінні лікувальні властивості, є хорошим антисептиком, знімає біль у горлі. Ягоди корисні для травлення, та у боротьбі з високим артеріальним тиском.  

Фото «Сільського господаря» 

Вибір читачів за тиждень

Відео