Ростислав Фук

Лимони - до півтора кілограма: родина з Тернопільщини вирощує екзотичні фрукти

У теплиці родини Попиків ростуть апельсини, мандарини, інжир, ківі, манго, папая, кава, ананас, гранат. Загалом, понад десяток видів незвичних для краю рослин

Всю зиму в теплиці Степана та Лесі Попиків зі села Ценів Козівської громади — справжні «тропіки», пише Високий Замок.

Тут ростуть лимони, апельсини, мандарини, інжир, ківі, манго, папая, кава, ананас, гранат. Загалом понад десяток видів незвичних для краю рослин.

Розпочав справу понад 15 років тому батько Степана — пан Мирослав. Він звів теплицю, яка на 1,5 метра вко­пана в землю. Власне це допома­гає ефективніше зберігати тепло.

Спочатку ентузіасти займалися квітами та овочами. А згодом ви­рішили взятися за екзоти. Поса­дили на пробу по одному кущику, котрі успішно прижилися. Відтоді колекція поступово розширюва­лася.

Нам завжди хотілося мати на­туральні фрукти, без хімічної об­робки. Тому прагнули отримати таку кількість плодів, аби виста­чало не лише собі, а й друзям та родичам, — каже невістка Леся.

У споруді закритого ґрунту підтри­мується температура на рівні +15°C. Це вдається завдяки системі паро­вого опалення, яка працює на дро­вах. Відтак насадження почуваються комфортно.

Першим тропічним фруктом По­пиків став лимон. Згадані рослини швидко адаптуються, добре вкоріню­ються. Тож їх у господарів є найбіль­ше. Дерева виростають заввишки до двох метрів. Особливо тішать плоди. У сорту Київський крупноплідний вони заважують 500−1500 грамів.

Тим часом банани навпаки — кар­ликові (королівські). Поряд достига­ють апельсини, мандарини, папая, вже є маленькі плоди інжиру.

Пані Леся показує іншу новин­ку — мураю, яку подекуди називають деревом японських імператорів. Всі її частини — пагони, стебла, листя, квіти — використовуються для ліку­вання. А смачні ягоди з «цитрусовим» відтінком знижують тиск та поліпшу­ють травлення.

Вирощувати зазначені рослини не дуже важко. Головне – вивчити техноло­гію, мати зацікавлення та велике тер­піння. Частина екзотів ростуть у горщи­ках, інші - в ґрунті. Більшість із них легко адаптовуються до кімнатних умов і до­бре почуваються в помешканнях.

До слова, ніхто з Попиків не має фахової агрономічної освіти. Так, Леся працювала фармацевткою. Але черпала інформацію з інтернету, спеціалізованих журналів та книг. На­бутих знань вистачає для праці.

Основну масу робіт виконує Сте­пан — щодня поливає, пильнує за кожним деревцем, обрізає, живцює. Допомагає батькам дев’ятирічна до­нька Роксолана, якій дуже подоба­ються вирощені плоди.

Читайте також: Апельсини, інжир, папайя: як сім’я з Тернопільщини в умовах блекауту вирощує екзотичні рослини

Фото Високого Замку

Вибір читачів за тиждень

Відео