Тамара Коблик

Які рідкісні овочі можна виростити на городі

Варто поекспериментувати

Традиційно дачники вирощують на своїх ділянках картоплю, моркву, буряк, цибулю, кабачки, часник та зелень, а в теплицях помідори, огірки, перець та багато інших дуже поширених овочевих культур. Але час від часу, хоча б для розваги, варто намагатися вирощувати не тільки нові сорти, а й незвичайні та рідкісні культури, які ще не куштували. Ось короткі описи рідкісних овочевих культур, які можна вирощувати на дачній ділянці. Про це пише agronews.ua.

Пепіно. Пепіно або динна груша – чагарник із сімейства пасльонових. Його плоди розміром з гусяче яйце, мають кремову або блідо-жовтий м'якуш, за смаком та ароматом нагадують гарбуз, диню та огірок. Це багаторічник, однак у помірному кліматі росте як однорічник на розсаді. Ви також можете тримати рослину вдома і розмножувати його живцями щороку. Зібраний наприкінці літа, він зберігається близько 4 місяців у льоху. Пепіно можна сушити, сушити, зацукрувати, заморожувати та консервувати, а також готувати у вареннях, джемах, соусах. У свіжому вигляді його додають до овочевих або фруктових салатів.

Мелотрія. Мелотрія – це ліана сімейства гарбузових , яка дає маленькі плоди, схожі на огірок. У свіжому вигляді смак посередній, а ось маринована мелотрія – справжній делікатес. Її найкраще використовувати для змішаної консервації, тому що дрібні плоди можуть заповнити порожнечі у банках більшими огірками та помідорами. Бульби цієї рослини також їстівні, на смак нагадують редис, і використовуються в салатній зелені відразу після збирання врожаю (зберігання погане). Ліана дуже декоративна, тому її можна використовувати і для вертикального озеленення.

Мочалка. Люфа також належить до сімейства Cucurbitaceae та росте вертикально у вигляді довгих ліан. Молоді плоди люфи їстівні, але найчастіше їх вирощують для виготовлення натуральних рушників. М’які та ніжні мочалки для обличчя з молодих плодів стиглої мочалки ідеально підходять як для миття тіла, так і для очищення.

Романеско. Цвітна капуста романеско – це різновид цвітної капусти з незвичайними та дуже декоративними суцвіттями. Вирощена і приготовлена так само як і звичайна цвітна капуста, смак у неї ніжніший і горіховий.

Незвичайний базилік. Базилік відрізняється широким розмаїттям. Варто спробувати виростити кілька сортів, щоб оцінити їх смак і вибрати фаворита: це можуть бути рослини з зеленим і фіолетовим листям, великим або дрібним, зі смаком лимона, гірчиці, гвоздики, анісу, кориці або навіть ванілі.

Шпинат. Обов’язково виберіть грядку, яка підходить для шпинату. Свіжий шпинат сміливо можна віднести до найкорисніших овочів, що містять велику кількість цінних мікроелементів та амінокислот. Крім того, він приносить урожай з ранньої весни до пізньої осені. Також варто відзначити полуничний сорт шпинату: він пропонує не тільки поживне листя, але і ягодоподібні червоні плоди з тонким терпким смаком.

Мангольд. Мангольд є близьким родичем буряків і має їстівні стебла та листя. На смак він схожий на зелень буряків, але без характерної гіркоти шпинату. Рослина дворічна, свіже листя починає проростати провесною, іноді навіть з-під снігу. Листя і стебла їдять у свіжому або бланшованому вигляді, додають до супів і використовують для приготування голубців або долми. Якщо вирощувати поруч різні сорти, вийде дуже декоративна грядка: буряк може бути темно-зеленим, світло-зеленим, фіолетовим, рожевим, жовтим, помаранчевим.

Сподіваємося, вам сподобається вирощувати ці екзотичні та рідкісні овочеві культури!

Читайте також: Лимони - до півтора кілограма: родина з Тернопільщини вирощує екзотичні фрукти

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео