Селфі по-тернопільськи та його небезпека

селфі

Соціальні мережі вже давно стали частиною життя сучасної молоді. Хтось шукає тут старих знайомих і друзів, інші мріють відновити колишні стосунки. Проте для більшості – це  своєрідний альбом спогадів, де кожна фотографія відображає особливий момент.

Проте для деяких молодих людей звичайні селфі і відео вже нецікаві, тож вони вигадують нові унікальні сюжети для своїх сторінок у соціальних мережах. Вибираючи незвичайні місця зйомки, навіть  ризикують своїм життям. Так трапилося і з 15-річним тернополянином. Заради красивого фото Антон заліз на вагон вантажного потяга і отримав потужний удар струму, силою 27 тисяч вольт. Хлопець буквально загорівся. На щастя, його вдалося врятувати, пише rovesnyk.

Під напругою

«Юнак наблизився до дротів високовольтної лінії на відстань менше двох метрів, і його вдарило струмом», – розповіли правоохоронці.

За словами працівниці колії, вона почула сильний звук, схожий на вибух, а згодом разом із колегами зрозуміла, що на вагоні перебуває стороння людина, яку вдарило струмом, після чого викликали ДСНС і поліцію.

Рятувальники піднялися на вагон вантажного поїзда та за допомогою спеціального спорядження передали потерпілого медикам. У Антона обгоріло 50% тіла. Сьогодні минув тиждень, як хлопець лежить в реанімації. За цей час йому встигли зробили операцію, зрізали частину омертвілої шкіри. На черзі ще одне операційне втручання.

Батьки Антона кажуть, що не знімають із себе відповідальності. Але очевидним є те, що хлопець перед тим, як залізти на поїзд, побачив у соціальній мережі, як роблять це інші його однолітки.

«Ми не пояснили дитині про страшну небезпеку від високовольтних ліній. Але також я впевнена у тому, що  мій син не додумався до цього сам. Він мусив десь це побачити, – розповідає мама постраждалого хлопчика, Галина Шиманська. – Сьогодні Антон у лікарні, але при свідомості, самостійно дихає. Однак йому дуже боляче. Ми ж намагаємося заспокоїти дитину. Молимося, щоб він швидше одужав».

Додамо, що подібні випадки у Тернополі трапляються не вперше. Минулого року на цьому самому місці від розряду високої напруги постраждали троє молодих людей, один з яких загинув. Щодо ситуації в Україні, то статистика шокує. Більше того, існують рухи «зачеперів»  – проїзд не всередині транспорту, а зовні: на даху потяга, між вагонами. Відтак, не дивно, що багато хто, надивившись фільмів чи відео з «зачеперами», вирішує повторити трюк і відзняти свій матеріал.

Гинуть через бажання бути популярними

Проте часто трагічні випадки стаються через власну дурість та бажання бути популярними. Минулого місяця у Києві для двох дівчат – Софії Магерко і Дарини Медведєвої – вечір, як завжди, почався з веселощів. Вони їхали на іномарці BMW. У них був гарний настрій. 16-річна Магерко дістала свій телефон і почала пряму трансляцію в Instagram.

«Привіт, хлопці!» – кричать подруги в кадрі. Дівчатам подобається привертати увагу: їхні сторінки в соціальних мережах рясніють фотографіями вечірок, дорогих автомобілів та їх самих.

24-річна Дарина сидить за кермом, але це не заважає їй розмовляти і посміхатись у камеру. Софія намагається увімкнути потрібну пісню, щоб разом із подругою виконати її для своїх глядачів. Пісню знайдено, і під сміх дівчата співають. Далі Софія знімає на відео показники спідометра, на якому стрілка сягає позначки 100 кілометрів.

Раптовий зойк, і за кілька секунд настає тиша й темрява, на тлі яких лунають чужі чоловічі голоси, виклик поліції і «швидкої», слова про труп і летальний кінець.

Аварія трапилася 29 червня о 3:30 на проспекті Незалежності. Дарина, не впоравшись із керуванням автомобіля, врізалася в опору електромережі. Двигун машини відлетів на кілька метрів, авто розбилося вщент.

Тіла дівчат витягали кілька годин. Магерко, яка сиділа на пасажирському сидінні, померла відразу, а Медведєва – в машині швидкої допомоги.

Усе вимірюється «вподобайками», а закінчується залежністю

Значимість людського висловлювання чи краса фотографії тепер оцінюються «вподобайками», або «лайками». Психолог Світлана Скринник розповіла, що життя в соціальній мережі для підлітків таке ж реальне, як існування навколишнього світу. Для них це повноцінний соціум, у якому вони виросли і живуть.

Тим більше тепер, коли кількість переглядів і «лайків» можна монетизувати. Тому для підлітка це не тільки позиціонування себе, а й заробіток.

Підлітки і молоді люди, які в пошуках ідей і нових фоловерів починають ризикувати, отримують психічний розлад.

Після успішного «підкорення» сусідського паркану, такій людині захочеться більшого. І наступного разу вона залізе на телевізійну вежу без страховки і зніме це на відео. Як пояснила пані Світлана, вони стають адреналінозалежними.

Та головне, що адреналін виробляється і в тих, хто бачить ці фото й відео. Багато людей «підсаджуються» на подібні відео. Звідси – і попит, і пропозиція ціною власного життя.

Наталя ЛУКІВ    

Вибір читачів за тиждень

Відео