Віра Олександрович

Серед важких пацієнтів у лікарнях Тернополя немає жодного вакцинованого від COVID-19 (фото)

Даньчак1

У лікувальних закладах Тернополя сьогодні, 28 жовтня, перебувають 236 пацієнтів із COVID-19. Усі без винятку - потребують кисневої підтримки. Причому серед них немає жодної особи, яка пройшла повну вакцинацію від коронавірусу. 

Про це повідомив начальник відділу охорони здоров’я та медичного забезпечення Василь Даньчак під час засідання міського оперативного Штабу із боротьби з надзвичайною ситуацією. Зібрання провели у міській раді.

Pasted into Серед важких пацієнтів у лікарнях Тернополя немає жодного вакцинованого від COVID-19 (фото)
Pasted into Серед важких пацієнтів у лікарнях Тернополя немає жодного вакцинованого від COVID-19 (фото)

- За останню добу в громаді зареєстрували 192 нових лабораторно підтверджених випадки коронавірусної хвороби, - каже він. - У лікувальних закладах Тернополя загалом розгорнули 360 ліжок для стаціонарного лікування хворих з COVID-19, у тому числі 50 ліжок для лікування дітей. 

Наразі завантаженість ліжок, виділених для лікування пацієнтів із коронавірусом, у Тернополі становить близько 64%. Фактично, це вже показник «червоної» зони, хоча поки що ми залишаємося у «помаранчевій».

- Так, станом на ранок 28 жовтня у лікувально-профілактичних закладах нашого міста перебувають 236 пацієнтів із COVID-19, серед них 176 жителів громади, - додає Василь Даньчак. – Усі пацієнти, які перебувають на стаціонарному лікуванні, - не вакциновані і потребують кисневої підтримки.

Через це й може виникнути проблема із забезпеченням кисню. Хоча всі лікувальні заклади Тернополя забезпечені чотирма альтернативними джерелами подачі кисню, із погіршенням ситуації портативних приліжкових кисневих концентраторів, ШВЛ тощо може не вистачити. Власне, й перебої з постачанням рідкого кисню вже були.

Pasted into Серед важких пацієнтів у лікарнях Тернополя немає жодного вакцинованого від COVID-19 (фото)
Pasted into Серед важких пацієнтів у лікарнях Тернополя немає жодного вакцинованого від COVID-19 (фото)

- Поки що проблем із подачею кисню не виникає, проте усі ці ресурси є обмеженими, - наголошує медик. - При прогнозованому збільшенні кількості хворих можуть виникнути перебої у постачанні кисню та електроенергії. Також, через пікову кількість госпіталізацій і важкий перебіг COVID-19 у пацієнтів, виснажені медичні працівники. Вони цілодобово докладають максимальних зусиль для лікування і порятунку хворих. Тож ми закликаємо усіх жителів Тернопільської громади: будьте свідомими, дотримуйтеся карантинних обмежень і не нехтуйте можливістю імунізації проти коронавірусу.

За його словами, останнім часом щепитися бажає все більше людей. Так, за попередню добу у Тернополі вакцинувалися від COVID-19 2 253 особи. Загалом від початку вакцинальної кампанії проти коронавірусу щепилися понад 126 тисяч осіб, а це - майже 38% жителів Тернопільської міської територіальної громади.

Принагідно Василь Даньчак нагадав, адреси стаціонарних пунктів щеплень і центрів вакцинації у Тернополі: - Центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім. Довженка, просп. Злуки, 45 –  09.00-20.00, пн –нд (Pfizer-BioNTech); - ТЦ «Епіцентр», вул. Поліська, 7 – 09-00-20.00, пн-нд (Pfizer-BioNTech); - ТРЦ «Подоляни», вул. Текстильна, 28 – 09.00-20.00, пн-нд (AstraZeneka, CoronaVac); - ТЦ «Орнава», вул. Живова, 15-А – 09.00-20.00, пн-нд (AstraZeneka, CoronaVac); - вул. Шпитальна, 4 (швидка допомога) – 09.00-16.00, пн-нд (AstraZeneka, CoronaVac); - Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр, вул. Руська, 47 – 10.00-16.00, пн-пт, 10.00-14.00, сб-нд (CoronaVac, Pfizer-BioNTech).

Окрім того, для зручності громадян, нові тимчасові пункти щеплень розгорнули на залізничному вокзалі Тернополя і центральному автовокзалі. Імунізують людей там вакцинами AstraZeneca, CoronaVac та Pfizer BioTech. Графік роботи – з 10.00 до 16.00.

Фото зі сторінки Тернопільського міського штабу для боротьби з коронавірусом у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео