Віра Олександрович

Щоб у Тернополі віряни помолилися за мир в Україні, привезуть унікальну святиню із Франції (фото, відео)

Прес1

Унікальну реліквію – Терновий вінок Господа Нашого Ісуса Христа привезуть на Тернопільщину у кінці березня. 

Про це сьогодні, 18 лютого, розповіли у курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ). Оголошення зробив особисто архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський кир Василій Семенюк.

Вінок
Вінок

Виявляється, йдеться про реліквію, що містить одну із колючок Тернового вінка Ісуса Христа. Вона постійно перебуває в Абатстві Бенедиктинців у місті Солем, що поблизу Парижа (Франція). Помолитися до святині можна буде у двох локаціях: спершу – у Малій Базиліці Зарваницької Матері Божої, що у с. Зарваниця на Теребовлянщині, згодом – в Архикатедральному Соборі УГКЦ Тернополя.

– Ця реліквія є особливим символом страстей Ісуса Христа, – каже кир Василій Семенюк. – Євангелісти розповідають, що на голову Ісуса терновий вінок поклали римські солдати. Вони насміхалися над ним. Це були ніби сатиричні царські символи. Його били, плювали на Нього, бо він не заперечував, що є царем іудеїв. 

До речі, вказана Свята Реліквія покине територію Абатства і здійснить паломництво в Україну вперше за 100 років. Французькі монахи відгукнулися на прохання Василія Семенюка і поблагословили цю мандрівку задля молитви за мир в Україні і скріплення духу нашого народу. Паломництво святині відбудеться за сприянням та допомогою Благодійного Фонду Ігоря Гуди «Твори Добро» і за підтримки міського голови Тернополя Сергія Надала.

Прес2
Прес2

Довідка. Перші відомості про Терновий вінок – це ті, коли Свята Олена пожертвувала колючки тернини в 323 р. Риму, приїжджаючи із Єрусалиму. Відомо, що у 1204 році Святу Корону Тернового Вінка Христового вшановували в Константинополі, у каплиці Санта-Марія-дель-Фаро. Перевезенню святині у Париж сприяв король Святий Людовик ІХ. У 1248-му він звів для реліквії окрему каплицю. Нині Святу корону Тернового вінка Христового зберігають у Соборі Паризької Божої Матері, але це – вінок без колючок тернини. Їх теж вважають реліквіями і зберігають в різних абатствах, монастирях і санктуаріях. 

Графік перебування:

  • 26 березня: початок молитовного вшанування реліквії у Марійському духовному центрі «Зарваниця», за адресою: с. Зарваниця, Теребовлянський район, Тернопільська область 48148, Україна (із 26.03. до 28.03.2020 р.);
  • 28 березня, 15:00: виїзд реліквії до Тернополя; 18:00 - зустріч вінка і початок молитовного вшанування в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці, за адресою: Тернопіль, вулиця Сагайдачного 14, 46001, Україна (із 28.03. до 03.04.2020 р.);
  • 2 квітня, 23:00, - завершення молитовного вшанування Реліквії.

Фото і відео з сайту Тернопільсько-Зборівської архиєпархії УГКЦ

Вибір читачів за тиждень

Відео