Оксана Бучко

Скасування неправомірно нарахованої заборгованості

2

Без споживання житлово-комунальних послуг неможливе життя в сучасному світі. Договірні відносини, які існують між надавачем комунальних послуг та споживачем передбачають не лише обов’язок споживача вчасно оплачувати послуги, а й обов’язок надавача послуг щодо вчасності, регулярності, якості надання таких послуг та  обґрунтованості нарахування плати з них. Часто оплачуючи рахунки за спожитий газ чи електроенергію, тернополяни не звіряють правильність  показників лічильників, які враховані при нарахуванні суми,  яку потрібно  погасити. 

Так, клієнт місцевого центру, отримавши судовий наказ про  стягнення з нього заборгованості в сумі 2882,95 грн за надані послуги з газопостачання, не  розумів, як вона виникла. Адже відповідно до показників лічильника її не повинно було б бути.  При  вивченні ситуації встановили,  що у газопостачальній компанії був зазначений невірний показник  лічильника газу, на підставі якого була і нарахована заборгованість.

Порадившись з адвокатом Петром Корфом, якого призначив Кременецький місцевий центр з надання БВПД  на надання правової допомоги,  вирішили підготувати заяву  про скасування судового наказу.

Ухвалою Кременецького районного суду Тернопільської області  від 15.02.2021 по справі №601/2471/20  судовий наказ  було скасовано.

Коментує  адвокат Петро Корф:

- Судовий наказ про стягнення заборгованості  видається протягом лише п’яти днів із моменту одержання судом інформації про зареєстроване місце проживання (перебування) фізичної особи-боржника та без виклику сторін для розгляду заяви. Як наслідок, боржник отримує такий наказ поштою. 

Але  не все втрачено. Оскільки, частиною 1 статті 170 Цивільного процесуального кодексу України  передбачено, що боржник має право протягом п’ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав.

Інформацію надано Кременецьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео