Орест Сарматський

Народити у 2022-му. Скільки коштуватимуть пологи для жительок Тернопільщини?

У 2022 році Національна служба здоров'я України суттєво збільшила тариф для медзакладів на пологи.

Скільки ж грошей та на які види послуг виділяє держава? Що робити, якщо у пологовому будинку довелося платити?

Як повідомляється, хоча медична допомога при пологах має бути (тільки не смійтеся) повністю безоплатною для пацієнток незалежно від того, як вони народжують — природним шляхом чи за допомогою кесаревого розтину, є певні обставини, за яких потрібно буде офіційно заплатити тим, хто приймає роди.

Отож, безоплатні пологи мають проходити з черговою акушерською бригадою. Якщо пацієнтка бажає народжувати з конкретним лікарем і його зміна не випадає на день пологів, то такий вибір лікаря перебуває поза межами Програми медгарантій. У цьому випадку це платна послуга, але розрахунок за неї може бути лише офіційний із виданням чека.

- НСЗУ платить медичним закладам, які уклали договори на медичну допомогу при пологах, за підвищеними тарифами. У 2022 році тарифи зросли з 10 до 15 тисяч гривень. 

За цю суму пацієнткам забезпечують:

- умови для проведення партнерських пологів (із дотриманням карантинних вимог під час епідемії);

- медичну допомогу при фізіологічних або ускладнених пологах та кесаревому розтині; 

- епідуральну анестезію та знеболення під час інших процедур;

- моніторинг стану породіллі та новонародженого;

- всі необхідні обстеження та консультації;

- вакцинацію дитини, ліки з Нацпереліку і харчування;

- ліки та медвироби з Нацпереліку та закуплені за рахунок різних програм центрального і місцевого бюджетів, - йдеться у повідомленні. 

Для закладів, які відповідатимуть додатковим вимогам — виконуватимуть низку важливих лабораторних досліджень, тариф за послугу становитиме 20 тис. грн. 

Крім того, вимоги до медичних закладів посилилися. Так, НСЗУ укладає договори лише з тими установами, які в 2021 році провели мінімум 150 пологів. Медичний персонал, який проводить пологи часто, не втрачає навички, має необхідний рівень кваліфікації і здатний забезпечити безпеку породіллі та дитини. Тому така вимога впроваджена в інтересах пацієнтів.

Якщо медичний заклад, який має договір з НСЗУ на надання допомоги при пологах, вимагає з пацієнтки гроші — це порушення умов договору. У такій ситуації слід звернутися по роз’яснення до керівника лікарні. Якщо це не спрацювало — до власника медзакладу, тобто місцевої влади, і в місцевий департамент охорони здоров’я. Якщо не вдалося вирішити проблему на місці, то можна подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ, тут пояснюється, як це зробити: https://bit.ly/3Dxgmar.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео