Скромність і пишнота Копичинців, що на Тернопільщині

Починаючи писати про мандрівку до Копичинців Гусятинського району, я думала про багаж подорожей.

Очевидно, він того ж копилу, що й начитаність чи надивленість – що більше ти бачиш, тим швидше око відділяє зерно від полови й зосереджується на архітектурних вершках.  Попереднього візиту до Копичинців увагу привернуло три-чотири будівлі, нині ж я знала, що варто розглядати, а тому містечко видалось неймовірно цікавим та різноманітним.

DSC_9220
DSC_9220

Мініатюрний центр – одна з найпростіших, але найдієвіших зваб провінційних містечок – потрапляєш у такий собі домашній затишок, неспішність, підкреслену немеголоматичність. А ще така компактність вможливлює виходження потенційно цікавих місцин вздовж і впоперек, заглядання в усі цікаві двори та під’їзди. Власне, так я відкрила одну з особливостей забудови міста – внутрішні двори, навіть не так – то не двори, а місця, де будинки формують маленький простір, затиснутий між чотирьох стін кам’яниць. Це дуже атмосферні точки, де сплітається небо згори та безвихідь стін навколо.

DSC_9296
DSC_9296

Щодо загального стилю, то тут вигадливу сецесію продовжує стриманий модернізм, а це поєднання дуже вишукане й хвилююче, мушу вам сказати. Тут доста балконів із різноманітними візерунками, чиї лінії переплітаються, мов виноградні лози, а які тіні вони відкидають! Лише встигай це все смакувати. Про двері й говорити не доводиться – різноманіття орнаментів, текстур, форматів.

DSC_9270
DSC_9270

DSC_9181
DSC_9181

DSC_9173
DSC_9173

До цього додайте кілька цікавих вілл, особливо ту, сецесійну, дорогою на автовокзал. З гострим дахом, вигадливими великими вікнами, сходами. Вона справляє враження чогось, що дивом залишилось, коли інші свідки епохи вже пішли.

Отак із фрагментів, можливо, у вас складеться враження про місто, але ліпше приїхати та відчути самому – його пишноти й скромності, зникаючу величність і стриманість.

Анна Золотнюк

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео