Віра Олександрович

«Слуги» не підтримали звернення Тернопільської міської ради щодо «карантину вихідного дня» (фото, відео)

Фаріончук

Звернення Тернопільської міської ради до керівництва України щодо «карантину вихідного дня» підтримали 38 депутатів. «Проти» проголосували лише двоє присутніх у залі представників партії «Слуга народу». 

Нагадаємо, до роботи депутати Тернопільської міської ради сьогодні, 27 листопада, взялися активно. Вранці, ще до перерви, вони встигли ухвалити понад 70 питань. Загалом у переліку було 95 пунктів

Кібляр
Кібляр

Зауважу, зібралися знову депутати о 14:00, як і планували. І за 30 хвилин розглянули решту пунктів, що залишилися у порядку денному. Власне, це все були так звані земельні питання. Представляв їх традиційно Віктор Кібляр – начальник міського відділу земельних ресурсів. Частину цих пунктів депутати «завалили». Наприклад, це стосувалося виділення землі під індивідуальні гаражі, хоча ухвалення рішення заявники вимагали вже через суд.

– Вони звернулися до суду, суд зобов’язав винести це питання на сесію, – пояснює мер. – Усвідомлюю наперед, що це – рішення, яке не може бути прийняте. Однак дати його на ваш розгляд зобов’язав суд. А проголосувати «за» чи «проти» – наше із вами право.

Що цікаво, у самому кінці засідання міський голова Сергій Надал запропонував депутатам повернутися до звернення щодо «карантину вихідного дня», яке мали узгодити під час перерви на зборах представників фракцій. Остаточний варіант тексту з трибуни зачитав секретар міської ради Ігор Гірчак.

– Прикриваючись «карантином вихідного дня» Уряд, насправді, продовжує виділяти гарантовані державою кошти з «ковідного» фонду на інші власні, переважно піарні проекти, – цитує він. – Так, більшу частину коштів витратили на передвиборче укладання асфальту, на урочисті перерізання червоних стрічок різними чиновниками. У той же час місцеві громади не отримали обіцяної допомоги…

Гірчак
Гірчак

Було помітно, що текст відкоригували, щоб висвітлити позицію не лише бізнесу, а й місцевого самоврядування. Адже, за словами Ігоря Гірчака, у Тернополі від держави на боротьбу із COVID-19 не отримали майже нічого, тому змушені бути вишукувати у своїй скарбниці десятки мільйонів на допомогу медикам.

Більшість депутатів у залі схвально кивали головами, але представник партії «Слуга народу» Денис Фаріончук попросився до трибуни. Дивно, але один із гравців команди «VIP-Тернопіль» помітно нервував. Голос тремтів, чоловік збивався, хоча й читав з аркуша. Напевно, ситуація все-таки була незвичною для людини, яка звикла до сцени.

Депутати
Депутати

– Ми розуміємо проблеми та втрати бізнесу, пов’язані із введенням «карантину вихідного дня», але (!) – це краще, ніж введення повного локдауну, при якому втрати бізнесу і не тільки будуть набагато вищими, – каже він. – Тому застосування сьогодні набагато лояльніших методів, ніж повний локдаун, це – набагато краще, ніж не робити нічого… Щодо доплат медикам – просимо не спекулювати на цій темі…

Варто зауважити, що колеги із інших фракцій відразу хотіли йому заперечити. Але Сергій Надал їх заспокоїв. Мовляв, вони висловили свою позицію, бо мали право. А решта проголосує за звернення, як вважає за потрібне. Тож результат голосування був логічним: 38 – «за» і лише 2 «проти». Після цього 1-шу сесію новообраної міської ради відразу закрили.

Фото і відео з трансляції сесії на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео