Оксана Бучко

Соломія Вітвіцька привезла у Тернопіль справжніх «Переможців» (фото, відео)

DSCN9533

Поранені герої АТО дарують щиру посмішку і жагу до життя із світлин фотовиставки «Переможці» проекту ТСН та VIVA. Виставку відкрила у Тернополі куратор проекту телеведуча Соломія Вітвіцька 27 серпня. Про це « Терен » писав ТУТ.

Приїхали також і герої фотографій – бійці АТО та одна волонтерка. Головною мотивацією взяти участь у фотосесії для учасників було те, що виручені кошти підуть на супровід під час протезування та подальшої фізичної реабілітації інших поранених бійців.

- Завдяки підтримці волонтерів я маю можливість ходити, - каже боєць із Бродівщини Назар Барилко. – Стати на протез мені запропонували в Канаді. А перед тим було поранення ноги під час бойових дій у Щасті, багато операцій та тримісячне перебування в лікарні в лежачому стані. Два роки протезування було неможливе через складність поранення. Перші дні після цього випадку на фронті прийняти таку дійсність було важко. Розумів, що скочують дедалі глибше у байдужий стан. Вирішив зупинитись. Зарядили мене щирі люди, які приходили в лікарню не поспівчувати, а поспілкуватись. Це дало бажання віддачі.

DSCN9540
DSCN9540

Назар не жаліє, що пішов на фронт. Каже, війна змінює бачення дійсності у кращу сторону.

- Суспільство звикло ділити людей, відділяти слабших, - продовжує Назар. – Після війни ми нарешті звернули увагу на інвалідів, які жили поруч з нами завжди. Інвалідність – це не фізична обмеженість, інвалідність – це те, що часом буває в розумі здорових людей. Я побачив будучи на реабілітації в Канаді, що зручності для людей з обмеженими можливостями, а також прийняття їх в суспільне життя, можуть бути звичайними речима. Нам ще є куди рухатись.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QHWZ36pw72g[/embed]

Капелан отець Андрій Любунь з Тернопільщини вбачає у житті військових подвійну перемогу – не лише на фронті, а й внутрішню. Він прийшов привітати учасників проекту та помолитись за Україну.

- Ви показали також перемогу над внутрішнім ворогом, який нашіптує апатію, депресію та лінь, - каже о. Андрій. – Це доказ слів апостола Павла про те, що усе можу, коли зі мною Господь. Тож тепер вчіть інших та гуртуймо усіх в одну велику сім’ю.

Фото уже побачили у багатьох містах України, а також за кордоном – у Брюсселі, Торонто, Парижі.

DSCN9545
DSCN9545

- Особливу атмосферу відчували під час відкриття виставки у Французькому Луврі на військовому паломництві, - каже куратор проекту Соломія Вітвіцька. - Виставка повинна дати глядачеві позитив і бажання діяти. Цей проект ні в якому разі не може бути ностальгійним. Війна має і добрі сторони.

У ході проекту в Тернополі громадські активісти з’ясували потребу у допомозі нашим землякам, які служили в зоні АТО, щодо соціального супроводу під час протезування та подальшої фізичної реабілітації.

DSCN9570
DSCN9570

DSCN9593
DSCN9593

DSCN9557
DSCN9557

Представники громадської організації «Об’єднання бойових побратимів» та Центру національно-патріотичного виховання «Підкова» виступили з власною ініціативою і поза межами проекту «Переможці» оголосили збір коштів для забезпечення соціального патронату над сім’єю Вовканин під час протезування ампутованого учасника АТО із села Хмелиськ Підволочиського району Тернопільської області - Вовканина Юрія Володимировича. Чоловік має травматичну ампутацію лівої кисті, травматичну ампутацію пальців правої кисті, які він отримав під час участі у бойових діях на Сході України.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=3k7EzE5dLk4&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео