Орест Сарматський

Стало відомо, наскільки здорожчає хліб для українців у Новому році (Агроновини)

0801 (Copy)

Ціни на хлібобулочні вироби в Україні вже до вересня наступного року можуть зрости аж на 35%.

Такий прогноз зробив голова Спілки українського селянства Іван Томич.

- Варіант може бути поганим. Що визначальне? Визначальне – наявність борошна для випікання хліба в Україні. На сьогодні ситуація погана: якісної пшениці, а відповідно борошна другого-третього класу у нас буде дефіцит, – вважає експерт.

Томич зазначив, що причиною нестачі зерна в Україні стали великі обсяги його експорту.

- Було все нормально, урожай добрий… Вивезли. Тобто підхід такий: вивозили – заробляємо, а потім ввозитимемо – і зароблятимемо. Що скажуть ті мільйони українців, якщо хліб буде 50 гривень? Цей хліб наш, звичайний, український. Проблема у тому, що вчасно не використовували інструменти – Аграрний фонд, Держрезерв, інтервенції, – пояснив голова Спілки українського селянства.

Джерело: seeds.org.ua

   

Мед без бджіл виготовляють в США

0802 (Copy)
0802 (Copy)

Американський стартап MeliBio займається створенням меду ідентичного натуральному.

При цьому продукт виготовляють у лабораторії без участі бджіл, лише з застосуванням інгредієнтів рослинного походження.

Цього року авторитетне видання TIME внесло лабораторний мед від MeliBio до переліку кращих винаходів 2021 року.

- Бджоли роблять мед, щоб нагодувати свої сім’ї, а не підсолоджувати ваш чай, а масове розведення медоносних бджіл загрожує диким видам цих комах, сприяючи поширенню вірусів та посилюючи конкуренцію за джерела їжі, як-от квіти. MeliBio виводить бджіл з ланцюга постачань за допомогою виготовленої в лабораторії молекулярної копії меду, яка має ідентичну натуральному продукту солодкість і в’язкість, – пише TIME.

Компанія була заснована 2020 року і зібрала 1,5 млн доларів інвестицій. MeliBio готується до офіційного виходу на ринок громадського харчування та B2B на початку 2022 року.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео