Орест Сарматський

Столову та посадкову цибулю зберігають по-різному: дізнайтеся як (Агроновини)

2301 (Copy)

Більшість українських фермерів, що вирощують цибулю, не мають професійного обладнання для її зберігання. 

Саме через це вони намагаються продати продукцію одразу після збору врожаю, або до початку перших морозів. Таким чином, вони не можуть реалізовувати продукт взимку чи навесні, коли ціни вищі. А полички українських супермаркетів в осінньо-зимовий період заповнюють імпортні цибуля та часник.

Які переваги надає виробнику наявність сховища для цибулі?

- Термін зберігання цибулі, як і картоплі чи моркви, із професійним обладнанням складає 8 – 10 місяців. Продукт може зберігатися і довше — до 12 місяців з мінімальними втратами, але рідко фермерам доцільно так довго тримати її у сховищі, - зазначає Андрій Марущак, комерційний директор компанії-постачальника обладнання для зберігання «Ван Дайк Технікс». - При цьому, наявність якісного обладнання дає кілька переваг. По-перше, мінімізуються втрати під час зберігання. У іншому випадку досягти показника втрат лише 5-8% за весь період зберігання практично нереально. А втрати — це кошти господарства. По-друге, власники відповідно обладнаних сховищ можуть реалізовувати продукцію протягом всього року, а не відразу після збору. Це зменшує залежність господарства від цінових коливань на ринку, та дає можливість виконувати довгострокові контракти — говорить фахівець.

Умови зберігання цибулі відрізняються залежно від сорту та призначення цибулі. Так, посадкову та столову цибулю зберігають по-різному, і в жодному разі не разом.

Більш ніж у 20 разів зросли обсяги експорту равликів з України

Минулого року через пандемію експорт равликів з України суттєво “просів”. 

Через це деякі фермери вийшли з бізнесу, а частина зменшила обсяги виробництва. Утім, цього року закордонні продажі відновилися і зросли більш ніж у 20 разів.

За 10 місяців цього року обсяги експорту черевоногих склали 738,5 тонн. Таким чином продажі зросли у 22,2 раза.

Зріс не лише попит, а й ціна на равликів. Так, у вартісному вираженні експорт склав 2,3 млн доларів США, що у 33,4 раза більше, ніж у січні-жовтні 2020 року. Лідерами з імпорту українських равликів є Литва (країна закупила черевоногих на суму 2,1 млн доларів), Словаччина та Грузія.

М’ясо равлика досить поживне, багате на білок та амінокислоти.

2302 (Copy)
2302 (Copy)

Як приготувати равлика?

Одним з класичних рецептів є Фарширований равлик по-бургундськи. Равликів варять, виймають з мушлі. Далі готують соус – потрібно змішати часник, вершкове масло, петрушку, цибулю-порей. Мясо равлика повертають в мушлю разом з соусом. Страву можна спожити одразу або заморозити – саме в такому (замороженому) вигляді молюски частіше за все надходять у продаж.

Равлики з соусом добре комбінуються з білим сухим вином та підсушеним білим хлібом. Равлика просто перекладають з мушлі на багет – і смачного!

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео