Орест Сарматський

Військова снайперка створила птахоферму у Запоріжжі (Агроновини)

2201 (Copy)

Від волонтерки та військової снайперки – до матері чотирьох дітей та фермерки. 

Саме такі метаморфози відбулися у житті Юлії Матвієнко із Запоріжжя. Наразі жінка є власницею птахоферми на кілька сотень голів птиці, продає курчат та яйця. Найближчим часом фермерка планує розширити сімейне господарство.

Жінка почала служити в АТО у 2015 році. Тоді у Юлії вже було двоє дітей, але вона не змогла стояти осторонь і спочатку приїжджала в зону бойових дій для волонтерства, а потім вирішила стати до лав військових. Чоловік Юлії також військовий.

Повернулася зі служби жінка через вагітність. Наразі, крім старших доньки та сина, виховує півторарічних двійнят. В декреті Юлія вирішила завести невелике господарство – хотіла годувати дітей домашнім м’ясом та яйцями. Потім фермерка почала розширювати господарство і купила промисловий інкубатор. Вже з першого разу заклала тисячу яєць та продала майже всіх курчат.

Допомогли та підтримали Юлію Матвієнко побратими та посестри, з якими разом служили в АТО. Також колеги порадили фермерці безкоштовний курс з ведення власної справи, також жінка отримала фінансову допомогу для закупівлі кліток для птиці.

Крім курей на фермі Юлії Матвієнко утримуються гуси, перепілки, качки. Також є кілька кіз та свиней. Вести господарство допомагають чоловік та діти. Наразі Юлія планує перевезти господарство на нову ферму, більшої площі, а потім – розширити господарство.

Кооператив з Волині відкрив сучасну крафтову сироварню

У селі Галичани Луцького району відкрили сироварню кооперативу «Степ».

Кооперативом придбано обладнання для переробки 1000 л молока на добу на загальну суму 2,95 млн грн. Кооператив створений у 2009 році, до складу якого входить 1 фермерське господарство та 32 члени, які утримують 98 голів худоби.

2202 (Copy)
2202 (Copy)

Основні види діяльності кооперативу: заготівля, охолодження, переробка та реалізація молока; послуги з обробітку землі, заготівлі сіна. Члени кооперативу мають можливість отримати здешевлені послуги з обробітку земельних ділянок та корми для годівлі худоби.

Крок за кроком закупляли техніку, обладнання, а у планах була сироварня. У кооперативі на постійній основі працюють 3 особи, які мають досвід у сироварінні.

Наприклад, сир «Гауда» на сироварні виготовляється з грецьким горіхом, в’яленими помідорами та сушеним перцем чилі. В майбутньому на сироварні планується розширити асортимент сирів. Наразі потужність сироварні 1000 л/добу, з якого виготовляють 100 кг сиру.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео