Віра Олександрович

Стихія: у небезпеці на Тернопільщині опинилися жителі чотирьох районів (фото)

Основне

Через значний підйом води у річці Дністер під реальною загрозою затоплення сьогодні, 24 червня, опинилися села Устя Зелене, Коропець і Вістря, що в Монастириському районі. 

Зокрема, у Коропці вже підтопило сільськогосподарські угіддя, а в Усті Зеленому вода перелилася через дамбу і спричинила реальну загрозу підтоплення домогосподарств, повідомили на сайті обласної держадміністрації. Якщо ситуація ускладниться, евакуювати людей із цього населеного пункту доведеться примусово.

Монастириська1
Монастириська1

Чиновники впевнені ситуація у Монастириському районі наразі перебуває під контролем. Рятувальників і поліцейських також залучили до проведення необхідних робіт. На їхню думку, річка поки що не в критичному стані, але прибуття води прогнозують. Саме тому на засіданні районної комісії із питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій прийняли рішення про відселення людей із частини домогосподарств.

Монастириська2
Монастириська2

За інформацією Управління ДСНС у Тернопільській області, найбільш небезпечною залишається ситуація в Бучацькому, Монастириському, Бережанському і Заліщицькому районах, де продовжують підніматися рівні води у річці Дністер і лівих притоках, а саме в річках Золота Липа і Серет. Відтак дійсно існує загроза підтоплень, виходу води на заплаву.

Відбулося підняття води за добу на різних гідропостах на висоту від 0,5 до 1,5 м, каже начальник Управління ДСНС України в області, полковник Віктор Маслей. За нашими спостереженнями, вода і надалі продовжує підніматися. Зараз вона підійшла до критичних рівнів, бо перейшла позначку 7 м над рівнем води у Дністрі.

Монастириська3
Монастириська3

За його словами, у селі Устя Зелене відбулося часткове руйнування дамби, що захищала сільгоспугіддя від річки Дністер. Тож тепер там піднімається вода. Під загрозою - власне дамба, що утримує воду. А її, до речі, звели, щоб утримати воду від поширення на 7 населених пунктів.

До критичної точки залишається 1,5-2 м, впевнений Віктор Маслей. Якщо надалі тенденція зберігатиметься, то евакуювати людей із Устя Зеленого доведеться примусово.

Монастириська4
Монастириська4

Нагадаємо, на Тернопільщині створили аварійно-відновлювальну бригаду із 8 чоловік для боротьби із наслідками негоди. Групу укомплектували необхідним інвентарем і обладнанням. Окрім того, підготували 15 одиниць техніки, зокрема: бульдозери, екскаватори, легкові автомобілі для перевезення людей, а також автокран і тралер для перевезення будівельної техніки. Додамо, представники регіонального офісу водних ресурсів на Тернопіллі нині працюють у режимі підвищеної готовності.

Фото з сайту Тернопільської обласної держадміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео