Оксана Бучко

Субсидії відтепер будуть отримувати насправді потребуючі тернополяни?

385288615

Отримати субсидії живими коштами можуть тернополяни вже у наступному опалювальному сезоні. Це важливий стимул енергоефективності, адже зекономлені кошти залишатимуться у споживачів. Таке рішення прийняв уряд разом із новаціями, які мають зменшити зловживання під час нарахування субсидій, повідомляє kmu.gov.ua.

Як відомо, пільгами користуються не лише уразливі верстви населення. Так, після перевірки законності призначення пільг на Тернопільщині уже розпочали 29 досудових розслідувань і вручили 19 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень. За допущені порушення до адміністративної відповідальності притягнули 129 осіб, до дисциплінарної і матеріальної відповідальності – 120.

Такі випадки не є поодинокими і в інших областях. Тому уряд схвалив 27 квітня на позачерговому засіданні рішення про внесення низки змін в програму. Тож потребуючими субсидій більше не вважатимуть власників великих квартир, дорогих автомобілів, а також тим, хто працює неофіційно.

Субсидії не призначатимуть:

  1. Власникам авто та квартири, яку здають в оренду

Якщо у власності сім’ї є автомобіль, якому менше п’яти років, субсидії не призначатимуть. Також у деклараціях вказуватимуть доходи від оренди майна, що зупинить практику здачі квартир в оренду і ще й отримання на них субсидій.

  1. Власникам великих квартир та будинків

Із 1 травня 2018 року субсидія відміняється, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку  – 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

  1. Робітникам, які називають себе безробітними

Мова йде про неофіційно оформлених працівників та заробітчан. Безробітними будуть рахувати тих, хто стоїть на обліку у центрі зайнятості.

А тим людям працездатного віку, хто претендує на субсидію, але не реєструється як безробітний,  бо  насправді працює без оформлення  в Україні або за кордоном, органи соцзахисту автоматом рахуватимуть дохід три прожиткові мінімуми – 5286 гривень.

Також із 1 травня діятиме ряд заохочень та спрощень для споживачів. Соціальна норма на газове опалення становитиме 4,5 м3 на 1 м2 площі, електроопалення – 30 кВт.год на 1 м2 площі. При призначені субсидії на понаднормову площу житла, норма може бути збільшена не більш, ніж на 30%.

Полегшать умови оформлення субсидій переселеним особам. Вони зможуть це зробити без договору оренди житла – лише на підставі заяви і декларації, з вказавши склад домогосподарства. Заява стане приводом для обстеження матеріально-побутових умов, а сам акт про обстеження – підставою для призначення субсидії.

Спростять процедуру отримання субсидій для жителів об’єднаних територіальних громад. Відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи для оформлення  субсидії для передачі їх органам соціального захисту населення. Механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Окрім того, нагородять домогосподарства, які економили ресурси за підсумками цього опалювального сезону – за зекономлені 150 кіловат електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це майже 700 гривень.  Для отримання премії таким субсидіантам треба до 1 вересня подати заяву у місцеве управління соціального захисту населення. Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відслідковувати у своїй платіжці або шляхом звернення до постачальника газу чи електроенергії, якщо вони використовуються для опалення. Щоправда обрати спосіб отримання коштів треба самостійно.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео