Євгенія Цебрій

Суд за ДТП 15-річної давності: що нового у справі Струня (фото)

Справу Олега Струня, обвинуваченого у скоєнні ДТП, де загинули двоє дівчат у Петрикові, ще у вересні передали до суду, однак підготовчі засідання вже двічі відкладають. Причина - неявка потерпілої у справі - матері однієї із загиблих дівчат. Жінка перебуває за кордоном і приїхати їй поки що не вдалося. Відтак засідання, яке мало відбутися 20 жовтня, перенесли на 14 листопада. Олег Струнь наразі перебуває під вартою в СІЗО до 20 листопада.

2
2

За словами потерпілої у справі Зоряни Кравець, яка є сестрою-близнючкою загиблої у ДТП 17-річної Світлани Козлюк, її мама перебуває у США і звідти їй поки що складно добратися.

- Вона збиралася приїхати до цього засідання, однак пандемія, з роботи не відпускають, труднощі з квитками. Тому не так просто це все зробити, - каже донька.

Як каже, Зоряна Кравець її мама хоче брати участь у судовому процесі, тому не подає заяви про те, щоб справу розглядали за її відсутності.

3
3

Однак захисник обвинуваченого Борис Шкільняк вважає, що потерпіла не з'являється у судове засідання без поважних причин і говорить про затягування розгляду справи.

- Потерпіла Козлюк є матір'ю потерпілої Кравець, тому ви вважаємо, що вона належним чином повідомлена про засідання і не з'являється без поважних причин. На нашу думку, розгляд справи можна проводити без участі потерпілої, - зазначив Шкільняк.

- Перебування за кордоном це не поважна причина? - запитав суддя Любомир Базан.

- На попередньому засіданні потерпіла сказала, що її мама з'явиться через два тижні. Ми відклали засідання на місяць, - відповів захисник обвинуваченого. - Думаю, у неї було достатньо часу, щоб повернутися з-за кордону, якщо є бажання брати участь в судовому розгляді.

IMG_20210921_122024 (Copy)
IMG_20210921_122024 (Copy)

Однак на думку судді, перебування потерпілої за кордоном є поважною причиною. А вона є учасницею провадження і має право висловитися в суді. Відтак суд ухвалив відкласти засідання.

Рідні загиблих у ДТП дівчат побоюються, що обвинувачений може уникнути відповідальності за скоєне, оскільки справу можуть закрити за терміном давності.

IMG_20210921_122045 (Copy)
IMG_20210921_122045 (Copy)

До слова, на попереднє підготовче засідання 21 вересня підтримати потерпілих в суд прийшли їхні родичі, друзі, сусіди, колеги. Люди вимагали для винуватця ДТП найсуворішого покарання.

IMG_20210921_130627 (Copy)
IMG_20210921_130627 (Copy)

- Те, що його тримають під вартою - це ще не вирок. Ми хочемо, щоб його таки посадили. Ми звертаємося до всіх, хто нас чує, - до президента, генпрокурора, міністра МВС, щоб зрозуміли наш біль і тримали справу під контролем, - говорила тоді мама загиблої 16-річної Наталії Гнатієвич Світлана Свист. - Допоможіть нам, бо ми самі не справимося. Винуватець смертей двох дівчат може просто вийти на волю, бо збігли терміни давності. Те що він з’явився через 15 років - це ж не покаянна, він просто хоче жити спокійно.

IMG_20210921_130704 (Copy)
IMG_20210921_130704 (Copy)

Нагадаємо, смертельна аварія сталася у передмісті Тернополя – селі Петрикові ще в жовтні 2005 року. Водій «Опеля» збив на узбіччі дороги 17-річну Світлану Козлюк і 16-річну Наталію Гнатієвич та з місця події втік. За кермом був екс-податківець Олег Струнь. Його оголошували у міжнародний розшук. Чоловіка не могли знайти 15 років. За інформацією потерпілих, він переховувався у Росії.

Тільки 29 червня цього року чоловік сам прийшов у поліцію та зізнався у скоєному. Ймовірно, він сподівається, що справу закриють за строком давності і йому не доведеться відповідати перед законом.

Кримінальне провадження щодо 41-річного Олега Струня відновили та вручили йому підозру. Чоловікові інкримінують ч. 3 ст. 286 Кримінального Кодексу України. За такий злочин йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі із забороною керувати транспортними засобами на три роки.

У вересні цього року справу Струня передали до суду.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео