Євгенія Цебрій

Судили за те, що підрізав кущі біля свого будинку: тернополянин виграв справу

Упродовж 10 місяців 67-річний Іван Ільчишин ходив на судові засідання за те, що хотів навести порядок біля свого будинку і підрізав кущі

Тернополянин Іван Ільчишин виграв суд у обласної Держекоінспекції. На пенсіонера подали позов за те, що він хотів навести порядок біля свого будинку і підрізав кущі. Судова тяганина тривала 10 місяців - від серпня минулого року. 

Обласна екоінспекція звинуватила 67-річного тернополянина у порушенні природоохоронного законодавства та вимагала сплатити півтора тисячі гривень збитків – це вартість кущів, які, начебто, знищив пенсіонер. А також чоловік повинен був оплатити 2 тисячі 270 гривень судового збору. Для пенсіонера - це велика сума. 

13 червня Тернопільський міськрайонний суд (суддя Віктор Братасюк) відмовив обласній Держекоінспекції у позові. 

Іван Ільчишин з дружиною Олександрою  раді, що правда на їхній стороні. Адже весь цей час дуже хвилювалися через те, що їх так несправедливо звинуватили. 

Тільки на передостанньому засіданні ми зрозуміли, що все буде на нашу користь, а спершу були геть зневірені. Ми ходили до суду ще від серпня минулого року, було 7 засідань. Ми обоє дуже хвилювалися, нам купа здоров'я пішло, - розповіла Терену Олександра Ільчишин. 

За словами жінки, зараз вони з чоловіком задумуються над цивільним позовом про відшкодування моральних збитків.

Нас звинуватили задурно. Ці кущі зараз такі гарні, відновлені. Тоді була купа старих сухих гілок. Чоловік так намучився, поки зробив з ними порядок. Старався підганяти кущик до кущика, вимірював, щоб все було рівненько, - говорить тернополянка. 

Нагадаємо, у неприємний інцидент через кущі Іван Ільчишин потрапив у 2017 році. У серпні, саме напередодні Дня міста, вирішив навести лад на алеї біля будинку на бульварі Петлюри: покосив траву, підрізав кущі. Однак замість подяки за добру справу, отримав проблеми. На те, що чоловік знищив кущі, поскаржилася сусідка. Приїхав екоінспектор і склав на нього адмінпротокол. Як виявилося, пенсіонер порушив правила – підрізав кущі самовільно, без дозволу та у невідповідний час. Відтак йому довелося сплатити 880 гривень штрафу, а це половина його пенсії. А потім ще й почалася судова тяганина, адже з нього ще й хотіли зняти матеріальні збитки за начебто знищені кущі.

Я просто хотів, щоб був порядок біля мого будинку, - розповідав раніше в суді схвильований Іван Ільчишин. - Напередодні Дня міста вирішив облагородити кущі. Сусідка подзвонила, поскаржилася на мене. У чому я винен?

За пенсіонера, який прибрав алею і практично виконав роботу комунальників, заступилися сусіди, які підписали лист у екоінспекцію з проханням скасувати штраф. Однак екоінспекція відмовилася.

Потім пан Ільчишин звертався у міськраду і облраду, щоб звільнили його від відшкодування збитків. Однак міськрада відповіла, що це питання слід розглядати з мешканцями будинку. Облрада також самоусунулась від вирішення проблеми. Таким чином залишили чоловіка, який повстав проти нашої бюрократичної системи, сам на сам зі своєю проблемою, - розповідав захисник чоловіка Віталій Вітів.

Після цього Держекоінспекція подала позов до суду про стягнення матеріальних збитків за пошкодження кущів, хоча жодного доказу про те, що ці кущі не були самосівом, немає, додає адвокат. Тому вимоги відшкодувати за них збитки ще й до пенсіонера, який є інвалідом другої групи, звучать абсурдно, вважає захисник.

До слова, слухання у цій справі декілька разів переносили з вини представника обласної Держекоінспекції, який то не з'являвся на засідання, то потребував часу на ознайомлення з матеріалами справи. Від коментарів пресі він відмовлявся. 

Фото з архіву Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео