Божена Волинець

Судитимуть депутата Тернопільської обласної ради, який погрожував насильством журналісту

Справа про конфлікт між редактором бережанського видання “Береж.Інфо” Володимиром Якимівом та депутатом облради Олегом Валовим  дійшла до суду. 

Редактор видання “Береж.Інфо” Володимир Якимів попередньо звернувся до поліції із заявою щодо погроз фізичною розправою на його адресу від депутата Тернопільської облради Олега Валова. Депутат заявляє, що про фізичну розправу не йшлося та визнав, що піддався емоціям. 

Про це раніше інформував Інститут масової інформації.

Ситуацію з’ясувала регіональна представниця ІМІ, поспілкувавшись з обома учасниками конфлікту та поліцією. 

Медійник написав заяву в поліцію за частиною 1 статті 345-1 (погроза або насильство щодо журналіста) Кримінального кодексу України. 

У заяві до поліції зазначено, що 7 квітня до Якимова зателефонував Валов з погрозами «фізичною розправою у зв'язку зі здійсненням ним законної журналістської діяльності». 

Причиною, вважає журналіст, може бути допис від 24 березня на фейсбук-сторінці «Береж.Інфо»: «Політика – справа родинна?», де згадують благодійний фонд, у якому задіяна, зокрема, дружина депутата облради. 

Редактор видання телефонну розмову записав. У записі, наданому ним представниці ІМІ, депутат висловлювався емоційно і нецензурно, обіцяв «помножити на ноль»  і сказав, що попередив востаннє.

Володимир Якимів 6 травня надав цьому конфлікту розголосу, бо, за його словами, погрози стали реальними.

На своїй фейсбук-сторінці редактор опублікував допис такого змісту:

- Нещодавно мені та ще одному журналісту нашого друкованого видання «Береж.Інфо», погрожували вбивством. Ага, через нашу журналістську діяльність! І не будь-хто, а місцевий депутат Тернопільської обласної ради… Що робить правильний журналіст? Правильно: пише заяву в поліцію! Тут я дякую поліції Тернопільської області: мою заяву прийняли й зареєстрували в ЄРДР кримінальне провадження 12021211040000486 за ч. 1 ст. 345-1 Кримінального кодексу України… Що робить потенційний убивця? Неправильно: починає реалізовувати свої погрози! – написав Володимир Якимів.

Під реалізацією погроз, як пояснив представниці ІМІ Якимів, він має на увазі, що «агенти» Валова зараз розпитують людей, кому я «насолив» як журналіст.

Зі свого боку депутат Олег Валов у коментарі представниці ІМІ сказав, що про фізичну розправу не йшлося.

- Я телефонував не як до журналіста, я телефонував до людини, яку знаю давно, щоб захистити свою дружину. Ну чому вона має плакати, бо хтось в інтернеті щось таке пише? – сказав депутат. – Про вбивство я теж не говорив. Я мав на увазі інформаційні війни. Якщо щось пишуть про мене, то я теж можу відповісти аналогічно.

На запитання, чи вважає депутат нормальним нецензурно висловлюватися навіть у конфліктних ситуаціях, депутат визнав: піддався емоціям, якби знав, що розмову записують, був би делікатнішим та ретельніше добирав би слова. 

- Але відповідати перед законом я готовий. Щойно мені зателефонували з управління Нацполіції, я одразу ж прийшов на допит. Якщо справа дійде до суду, я готовий відповідати, – сказав депутат.

Наразі відомо, що прокурори Бережанської окружної прокуратури скерували до суду обвинувальний акт щодо депутата Тернопільської обласної ради, обвинуваченого в умисній погрозі насильством журналісту, у зв’язку зі здійсненням ним  законної професійної діяльності (ч. 1 ст. 345-1 КК України).

Версія слідства: 7 квітня 2021 року депутат облради після опублікованого у соціальній мережі Фейсбук на сторінці друкованого ЗМІ допису про діяльність місцевої громадської організації, вимагав у журналіста припинити поширення цієї інформації. Депутат органу місцевого самоврядування відкрито погрожував застосуванням насильства щодо представника засобу масової інформації і його колеги по редакції.

- Розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі поліції, - пише Тернопільська обласна прокуратура.

Фото з відкритих джерел  

Вибір читачів за тиждень

Відео