Віра Олександрович

Мер Тернополя про платіжки за тепло: «Це не ми придумали. Це відбувається в кожному українському місті»

Надал_ф

До кінця серпня у Тернополі всі багатоквартирні будинки матимуть загальнобудинкові лічильники тепла і гарячої води. Причому їх планують встановлювати разом із індивідуальними тепловими пунктами (ІТП). 

Тоді у власників помешкань виникатиме менше запитань щодо розподілу оплати за використані послуги. Насамперед це стосується опалення, особливо – у місцях загального користування. Найсвіжішу інформацію про це міський голова Сергій Надал оприлюднив під час прямого ефіру на одному із місцевих радіо. Найцікавіші відповіді мера пропонуємо читачам «Терену». 

Нагадаємо, ми докладно писали про те, як розгорталася ситуація із платіжками, а також про розпорядження мера щодо створення робочих груп для обстеження будинків. Втім, тема не втрачає актуальності.

- Уряд змінив форму нарахування і оплати за опалення. Особливо істотно це зачепило мешканців з індивідуальним опаленням. Що ж насправді змінилося? Найбільше усіх цікавить, звісно ж, оплата за площі загального користування…

- Нещодавно відбулася подія, що спричинила занепокоєння, негативні емоції у тернополян. Мова насамперед про тих, хто має індивідуальне опалення і вперше отримали платіжки за так звані «спільні площі» і «спільну воду», тобто за теплоносії для опалення площ загального користування.  

Що ж відбулося насправді? Ситуація зараз – однакова в усій Україні. Це ми не самі придумали в Тернополі. Це відбувається в кожному українському місті. Мешканці багатьох квартир, особливо власники індивідуального опалення, отримали нову графу у платіжках - за спільні площі у багатоквартирному будинку. Такий обов’язок на них наклала Верховна Рада, яка змінила Методику нарахування за послуги теплопостачання і постачання гарячої води. 

Річ у тім, що із грудня вступили в дію постанови Кабінету Міністрів №1022 і №1023 від 8 вересня 2021 року. Ці документи нардепи прийняли на виконання вимог Закону «Про житлово-комунальні послуги», ухваленого ще 09.11.2017 р. і Закону «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 09.06.2018 р. Народні депутати це підтримали, а відтак з’явилися відповідні урядові постанови. Отже, з грудня вже вводиться облік на все тепло і гарячу воду, що були подані до будинку. 

Нагадаю, раніше тепловики здійснювали нарахування за свої послуги відповідно до площі квартири. Зараз же мешканці будинків, включно із тими, хто має індивідуальне опалення, мають платити також свою частку за опалювання спільних площ. Також, згідно з цим рішенням Верховної Ради, відтепер комунальники зобов’язані виставляти рахунки за всю гарячу воду, що була подана до будинку. Тож тим, у кого є лічильники, нарахування здійснюють за кількість спожитих кубів. Різницю, якщо така буде між показниками будинкового лічильника і сумою показників усіх квартирних лічильників, розподілятимуть між усіма споживачами, які живуть у будинку. 

- Ви вже звернулися до Уряду з вимогою внести зміни в урядову постанову. Чому?

- Насамперед дію цього документа треба відтермінувати до внесення всіх коректив і врахування особливостей кожного будинку. Не завадить і зміни внести. Будемо сподіватися, що реакція буде, адже подібні звернення, напевно, були і з інших міст. 

Втім, варто визнати: урядова ініціатива насправді має зміст, оскільки раніше за обігрів приміщень загального користування сплачували лише мешканці, у яких є централізоване опалення. Відповідно, для цих користувачів тариф за тепло тепер знизився. Це сталося за рахунок того, що частку оплати взяли на себе власники систем автономного опалення. 

Однак тепловики, виставляючи цифри у платіжках за грудень, здійснили автоматичний розрахунок, згідно з «сухими» урядовими формулами, розробленими Урядом для помешкань з індивідуальним опаленням. А вони - зовсім не враховують особливості кожного будинку і, тим паче, кожної квартири. Тому ми в Тернополі й створили робочі групи. Вони нині проводять інвентаризацію внутрішньо-будинкових теплових комунікацій у під’їздах, на горищах, у підвалах і, за згодою власників, – у квартирах. Саме на основі цих даних у «Тернопільміськтеплокомуненерго» врешті проведуть перерахунок за грудень 2021 року і січень 2022 року. Адже нарахування за тепло мають бути справедливими і зрозумілими!

- Чому не всюди досі встановили загальнобудинкові лічильники тепла?

- У Тернополі діє відповідна програма. Причому ми намагаємося встановлювати такі лічильники без залучення коштів мешканців. Тобто це робиться із залученням кредитних ресурсів. Хоча ніхто не забороняє мешканцям об’єднатися і встановити свій лічильник тепла. 

Я скажу більше: у нас є будинки, де ми встановлювали загальнобудинкові лічильники, а їх ламали самі мешканці. Саме тому такої техніки нині немає в усіх будинках! Адже на їхнє встановлення і, відповідно, згодом - нарахування за цими показниками мала бути 100-відсоткова згода мешканців. Така вимога діяла до грудня 2021 р. Люди демонтовували лічильники, бо у них відразу йшов облік за всі енергоресурси, що потрапляли у будинок, у тому числі – за тепло на площах спільного користування. Ця сума виходила вищою за оплату, нараховану відповідно до площі помешкання. Така різниця обов’язково виникала, бо у когось капало з крана, десь була відчинена кватирка, а в під’їзді «гуляли вітри». Лічильник у квартирі дійсно такого не показує, а загальнобудинковий – усе фіксує…

До речі, у нас є план робіт. Він передбачає, що до кінця серпня у Тернополі всі багатоквартирні будинки повинні мати загальнобудинкові лічильники тепла і гарячої води. Причому – разом із ІТП. Наразі таких будинків - близько 200…

- Як працюють робочі групи? І чи встигнуть вони все зробити до 28 січня?

- Ті комісії перевіряють стан теплоізоляції транзитних трубопроводів у квартирах, де є індивідуальне опалення, і місця загального користування - горища, підвали, сходові клітки. До складу груп ввійшли: представники тепломереж, обслуговуючих підприємств чи ОСББ та депутати міської ради. Так, до 28 січня вони повинні обстежити понад 700 багатоповерхівок. 

Чи встигнуть? Сподіваюся. Станом на 18 січня обстеження провели у 40-ка багатоповерхівках. Як я зазначав раніше, на підставі складених актів людям проведуть перерахунок плати за функціонування внутрішньобудинкових систем опалення і гарячого водопостачання. Навіть якщо вже хтось оплатив ту суму, яку йому заявили за грудень, це згодом відкоригують.

Звертаю увагу, що усім, хто хоче, щоб у його квартирі чи в під’їзді провели таке обстеження, необхідно звернутися до управителя будинку (так званий жек або голова ОСББ – прим.), а також стежити за оголошеннями – про час відвідин експертів.

- У платіжках за комунальні послуги у тернополян також з'явився додатковий рядочок – «абонентське обслуговування». Що це таке? 

- Нововведення про плату за абонентське обслуговування передбачили Законом «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 22.06.2017 р. за №2119-VIII. 

Якщо раніше за обслуговування і заміну будинкових лічильників тепла та гарячої води мешканці сплачували у вигляді внесків, то тепер це включили до плати за так зване «абонентське обслуговування». Суму зазначають у платіжці окремими рядками і відображають щомісяця. Це - витрати на обслуговування будинкових лічильників тепла, а також затрати, пов’язані із розподілом і адмініструванням послуг. Абонентська плата не залежить від площі житла і кількості осіб, які в ньому зареєстровані. 

- Також тернополяни часто запитують: чому в їхніх платіжках є нарахування за гарячу воду, якщо власники індивідуального опалення не користуються таким водопостачанням… 

- Споживачам, які відключили помешкання від системи централізованого опалення, тепер нараховується частка плати за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування, а також - на функціонування внутрішньо-будинкових систем опалення і гарячої води. Додатково нараховується й оплата за тепловіддачу від транзитних трубопроводів. При цьому враховують діаметр транзитних стояків, їхню кількість і довжину.

Якщо ж стояки «відрізані», то при наданні відповідного акту у Службу збуту теплової енергії (вул. Князя Острозького, 43 – прим.), абоненту можуть провести перерахунок. Однак нарахування за опалення місць загального користування і функціонування системи все одну залишаться. Нарахування за гарячу воду у помешканнях, де лічильники опломбовані (споживачі користуються бойлерами, мають ІО тощо – прим.) також здійснюються, за Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, затвердженою наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 р. №315. Це - нарахування не за споживання гарячої води, а за функціонування існуючої системи гарячого водопостачання у будинку. Суму розподіляють пропорційно на усіх співвласників, відповідно до площі будинку. Адже циркуляція гарячої води у будинку передбачає тепловіддачу, тобто ті стояки частково обігрівають приміщення. Оплату за це мають здійснювати всі співвласники.

- Представники «Тернопільтеплокомуненерго», виправдовуючись у ситуації із платіжками, нагадали тернополянам про ефект від термомодернізації. Мовляв, тоді суми у платіжках були б, як мінімум, удвічі нижчими. Це правда?

- Програму термомодернізації – її називають 70/30 – прийняли ще у 2015 році. Нею передбачили виконання комплексу робіт, а саме: ремонт даху, ремонт і утеплення фасаду, заміну вікон у місцях загального користування, ремонт підвалів, горищ, ліфтів тощо. Причому 70% коштів на це виділяють із бюджету громади, а решта - кошти мешканців. 

Тут - і підвищення енергоефективності будівель, і покращення умов проживання, і зниження споживання енергоресурсів. У тих будинках, де вже провели утеплення, значно зменшилося споживання газу – на 50-100 куб. м, що дало суттєву економію коштів під час опалювального сезону. Проте такою програмою скористалися лише трохи більш як 60 житлових будинків Тернополя. Направду, коли ми запускали цей проект, то думали, що у нас буде черга, адже умови – економічно вигідні. Однак тернополяни особливої активності не проявили…

Те саме відбувається із державною програмою «Енергодім». Там умови – ще кращі: 70% коштів дає держава, 10% - міський бюджет і тільки 20% - особисті витрати мешканців. Навіть у такій ситуації в місті знайшлося лише близько 10-ти будинків згодних на участь у програмі. Я хотів би наголосити, що такі вигідні пропозиції держава довго не робитиме…

Довідка. Заявки участь у Програмі термомодернізації тернополяни можуть подавати в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології за адресою: вул. Коперника, 1.

Фото з трансляції на сторінці Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео