Ростислав Фук

«Сумки були відкриті і розкидані по салону автобуса»: митрополита Нестора обікрали у Греції

Інцидент стався у місті Салоніки під час паломницької поїздки митрополита до Греції

Керуючого Тернопільською єпархією ПЦУ митрополита Нестора (Писика) обікрали під час його паломницької поїздки до Греції. Інцидент стався у місті Салоніки. Про те, що сталося, митрополит розповів на своїй сторіці у фейсбуці, щоб спростувати домисли, які почали ширити на різних ресурсах. Зауважимо, що пост відкритий тільки для друзів, тому для підтвердження нижче додаємо скріншоти допису. 

За словами митрополита Нестора, ввечері 14 червня після відвідання святинь міста Салоніки, автобус з паломницькою групою зупинився на вечерю.

Після вечері ми повернулись до автобуса, водій зайшов через свої двері і натиснув кнопку відкриття пасажирських дверей, – йдеться в дописі. – Так сталось, що я стояв перший, прямо перед дверима і перший увійшов всередину. Коли я заходив, з автобуса вибіг якийсь чоловік, несильно мене штовхнувши. Я в перший момент подумав, що це водій зайшов в салон, а потім хотів вийти через пасажирські двері, і безперешкодно його випустив. Десь через секунду до мене дійшло, що це не водій. А потім я побачив, що сумки членів нашої групи, в тому числі мій наплічник, відкриті і речі розкидані по салону, - йдеться у дописі. 

Наздогнати цього чоловіка було нереально, він швидко зник у провулку. Люди зайшли і почали перевіряти, що зникло.

У інших паломників не зникло нічого, хоча в сумках явно рились. Навіть барсетку водіїв з документами та грошима, яка лежала на видному місці, не взяли. Зник лише мій хрест з комплекту від панагії, який лежав у футлярі в наплічнику, – розповідає Нестор Писик.

На місце відразу викликали поліцейських, які розпитали опис чоловіка і взяли номер телефону гіда, сказавши, що якщо знайдуть цього чоловіка, то відразу повідомлять.

Десь за пів години, ми навіть не встигли доїхати до готелю, нам скидають фото затриманого чоловіка і питають, чи це він. Усі підтвердили, що це справді той чоловік, який вибіг з автобуса. Тоді поліцейські попросили мене приїхати в відділок на впізнання, - зазначає митрополит.

У нього взяли свідчення про те, що сталось, і показали речі затриманого. Хреста серед цих речей не було, але був пристрій для зчитування коду автомобільного ключа та кишеньковий ніж. Спочатку чоловік казав, що нічого не брав, потім зізнався, що таки вкрав хрест, а далі сказав, що його викинув. На місце, яке він вказав, виїхали патрульні і дійсно знайшли там хрест.

Вони привезли його у відділок, я підписав акт, що мені хрест повернули, поліцейські поцілували хрест, взяли благословення і дали записку з іменами, попросивши за них молитись. На цьому інцидент був вичерпаний. З Божою допомогою нічого поганого не сталось, просто неприємний випадок, який ніяк не вплинув на нашу поїздку, - додає митрополит.

Як пише Doxologia Infonews, 40-річний затриманий має алжирське походження, у нього також знайшли ніж. Подальше поліцейське розслідування показало, що він мав 5 судимостей, за які його засудили до 8 років ув’язнення суворого режиму, 32 місяців позбавлення волі та штрафу за крадіжки, а також комп'ютерне шахрайство в особливо великих розмірах. Підозрюваного доправили в окружну прокуратуру.

Фото з відкритих джерел та скрін з допису митрополита Нестора

Вибір читачів за тиждень

Відео