Віра Олександрович

Суцільні затори: у Тернополі всі поминають рідних і близьких (фото, відео)

Дорога у напрямку цвинтаря, що у Підгородньому, а також на вулиці Микулинецькій – суцільний затор. Адже тернополяни сьогодні, 1 листопада, масово відвідують могили своїх рідних і близьких.

Нагадаємо, традиція поставити свічку і помолитися біля могили є давньою у Тернополі. Причому кожного року картина повторюється майже один в один. Скільки б міська влада не скеровувала громадського транспорту до кладовищ, автобусів усе одно мало.

Автобус
Автобус

Чимало тернополян добиралися власним транспортом. Спинятися їм доводилося навіть о 17 годині за кілька сотень метрів від входу на кладовища, адже машин уже тоді було «море». Традиційно, після завершення робочого дня їх буде ще більше.

На зупинках транспорту біля кожного з кладовищ сьогодні активно торгували квітами, свічками і лампадками. Якщо на Центральному тернопільському ринку ціни на такий товар коливалися від 3 до 150 гривень, то біля цвинтаря продавці просили на кілька гривень більше.

Чимало тернополян відвідали кладовища ще засвітла, аби потім спокійно добратися додому. Тож запалені свічки навіть о 16:00 були фактично на кожній могилі. Дехто все ж не встиг прибрати на кладовищі завчасно, а тому брався до роботи лише тепер. Тож усі сміттєві баки були переповненими. Іноді сміття лежало навіть між могилами.

Квіти_свічки
Квіти_свічки

Власне, поминальні, або ж задушні дні, тривають із 1 до 8 листопада. Упродовж цього періоду моляться за душі померлих родичів і близьких. Тому відвідувати кладовища тернополяни будуть не лише сьогодні.

цвинтар1
цвинтар1

На обидвох цвинтарях ми зустріли чимало людей різного віку. Вони переважно ставили свічки і тихо молилися біля могил своїх рідних. Адже традиції влаштовувати поминки на могилі – із горілкою і закусками, як це є в деяких регіонах України – у Тернополі немає. Зауважимо, що місцева римо-католицька громада напередодні свята прибрала на могилах і біля гробівців, де поховані поляки. Окрім того, вони сьогодні влаштували ходу на Микулинецькому кладовищі і засвітили лампадки біля старих могил сестер-послушниць.

транспорт
транспорт

До речі, військовослужбовці, посадовці, студенти, які брали участь у ході із нагоди 100-річчя утворення ЗУНР, побували на цвинтарі швидше. Колона йшла від майдану Волі до Микулинецького кладовища в обідню пору. Її весь час супроводжували поліцейські і духовий оркестр «Оркестра Волі». Згодом відбувся поминальний молебень, а після того до могил січових стрільців люди поклали квіти.

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео