Орест Сарматський

Світове виробництво яблук зросте майже на 7% (Агроновини)

1602 (Copy)

Такий прогноз опублікувало Міністерство сільського господарства США (USDA) у своєму грудневому звіті.

Про це пише пресслужба «Української плодоовочевої асоціації».

– Незважаючи на суттєве зниження врожаю в європейських країнах, валовий збір яблук цього сезону перевищить минулорічні показники. Основою причиною збільшення світового валового збору яблук є відновлення виробництва в Китаї, – йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що в сезоні 2018/19 в Китаї був зібраний мінімальний урожай яблук за останні 9 років, що було зумовлено несприятливими погодними умовами в квітні-травні, в основних провінціях-виробниках.

– Очікуємо, що цього сезону виробництво яблук в Китаї зросте на 8 млн т і складе 41 млн т. Майже у всіх основних регіонах, спостерігалися сприятливі умови вирощування протягом усього періоду розвитку фруктів. На фоні такого зростання валового збору прогнозуємо, що експорт яблук з Китаю збільшиться на 30% і перевищить позначку в мільйон тонн, – вважають експерти.

Однак, щодо виробництва яблук в ЄС, прогнозується, що валовий збір скоротиться майже на 25% і складе 11,5 млн т. Таке суттєве зниження врожаю вплине і на зовнішні поставки яблук з регіону.

– Прогнозуємо, що виробництво яблук в США зросте на 179 тис. т до 4,7 млн т. В першу чергу збільшення врожаю пов’язано зі зростанням виробництва у Вашингтоні, в результаті сприятливих погодних умов. Очікується, що об'єми зовнішніх поставок зростуть на понад ніж 100 тис. т та складуть 860 тис. т. Збільшення експорту пов’язано зі скасуванням двадцятивідсоткового тарифу «відплати» Мексиці у травні 2019 року. Імпорт яблук США залишиться на рівні 145 тис. т, оскільки збільшення поставок з Нової Зеландії компенсують зниження імпорту з Чилі, – додають фахівці.

1702 (Copy) – копія
1702 (Copy) – копія

Визначено окупність вирощування органічних ягід в України

Найпопулярнішою ягодою, що вирощується в Україні, завжди була садова суниця або полуниця. Пізніше до полуниці підтяглася малина, а в останні роки фаворитів вітчизняного ягідного ринку почала наздоганяти чорна і червона смородина.

Світовий тренд на залучення до здорового способу життя і правильного харчування сприяє збільшенню споживання ягід і продуктів з їх вмістом. Особливо цінуються органічні плоди, тобто вирощені в екологічно чистих умовах і без використання хімічних засобів, пише pro-consulting.ua.

В Україні є багато місць, які мають відповідні умови для вирощування органічної продукції, разом з цим, створення господарства з вирощування органічних ягід вимагає дотримання ряду умов, що стосуються технології виробництва, доробки та зберігання ягід.

Бізнес-план з вирощування органічних полуниці, малина і смородини на площі 15 га передбачає необхідність ретельного виконання всіх умов для того, щоб створене згідно з ним підприємство отримало сертифікат органічного: від вибору ділянки, технології догляду за посадками, до мікроклімату у виробничих приміщеннях і сховищах.

У структурі інвестиційних витрат найбільшу частку займає закупівля саджанців – 42%, 22% піде на проведення підготовчих робіт і 19% – на придбання техніки.

Згідно з розрахунками, всі вкладені в реалізацію бізнес-плану вирощування органічних ягід гроші повернуться до інвестора у вигляді прибутку протягом п'яти років.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео