Священик з Тернопільщини презентував книгу про капеланів

1

19 червня у Центральній районній бібліотеці селища Козова, відбулася презентація книги отця Михайла Забанджали «Лицарі духа: військове капеланство УГКЦ ХІХ-ХХ століть у біографіях».

Видання містить біографічну інформацію про українських капеланів – військових священиків.

– Ідея написати таку книгу була давно, з’явилася ще на війні. Саме тоді я задумався над тим, як було колись, і почав це досліджувати. Тоді зрозумів, що долі капеланів були дуже цікавими та розпочав збирати інформацію із різних джерел, – розповідає отець Михайло Забанджала.

Головна мета книги – звернути увагу на незаслужено забуті постаті священиків, які віддали все для народу, для церкви. Та все ж про них знає небагато людей і видання «Лицарі духа» є поверненням в історію особливого феномену – священик-військовий.

Дослідження для написання книги, за словами отця Михайла, зайняло близько двох років, саме написання – близько 4 місяців.

– Книга складається з біографій військових капеланів української греко-католицької церкви ХІХ-ХХ століть. У ній описані біографії священиків з часів правління Австрії, бо саме тоді зародилося офіційне капеланство, з часів Січових Стрільців. Крім того, книга присвячена століттю Українсько-Галицької армії, саме тому у ній міститься багато інформації про капеланів УГА, – розповідає отець Михайло.

У «Лицарях духа» автор детально описує життя та долю українських капеланів, адже ці люди будували успішну Україну в часи, коли це було майже неможливо. У збірці можна буде знайти відомості про Якова Геровського, Івана Гриньоха, Андрія Бандери, Василя Шевчука та інших.

Отець Михайло Забанджала  священик УГКЦ, головний капелан НВР «Правий сектор». Також священнослужитель є пластуном Ордену Хрестоносців, волонтером та капеланом Козівської районної лікарні. Зараз отець Михайло працює над укладанням збірки про найдавніші згадки про парафії Тернопільської області.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео