Тернопіль має на кого рівнятися

їжа

Чимало супермаркетів міста Тернополя тримають товар на прилавках до останнього, після чого викидають протерміновані продукти на смітник. Окремі навіть поливають розчинами «Білизни» та «Доместосу». У інших країнах знайшли вихід з ситуації: і потребуючих годують, і залишків позбуваються без зайвих витрат.

Досвід Німеччини перейняв Львів. Там започаткували благодійну ініціативу «Тарілка» — громадська організація, яка збирає в закладах харчування та супермаркетах Львова невикористану їжу та віддає її малозабезпеченим людям. ГО створив 29-річний Ростислав Косюра, громадянин Німеччини, який нині мешкає у Львові. В дитинстві він виїхав до Німеччини через хворобу батька, а зараз повернувся на Батьківщину, щоб долучитися до розвитку України. На створення «Тарілки» його надихнула німецька організація Die Tafel, пише День.

«Тарілка» має на меті створити продовольчий банк, який збиратиме їжу. Таким чином можна зменшити рівень органічних відходів, які викидають львівські заклади харчування та супермаркети, а також забезпечити щоденне харчування людей, які через певні життєві обставини не можуть робити цього самі.

Водночас годувати тих, хто потребує, благодійники прагнуть у відповідних умовах. Тому громадська організація хоче створити чистий та комфортний простір, де люди зможуть поїсти.

Мер Львова Андрій Садовий уже дав доручення знайти приміщення для благочинної ініціативи. До проекту уже долучилися ресторани Львова, кафе та дві великі мережі супермаркетів.

*Україна — серед лідерів у Європі за кількістю сміттєзвалищ, які наполовину складаються з органічних продуктів. За даними Державної служби статистики, українці щороку викидають приблизно 7 мільйонів тонн придатних до споживання продуктів. Їх вартість — 5,5 мільярда гривень.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео