Віра Олександрович

Тернопіль очікує від святого Миколая особливий подарунок - бюджет громади на 2021 рік (фото)

Тернопіль

Прийняття бюджету громади-2021 і ухвалення «Програми соціально-економічного розвитку Тернополя» – найважливіші питання, які планують розглянути депутати завтра, 18 грудня. Якщо ці два документи ухвалять, наше місто отримає перед Днем святого Миколая найкращий подарунок.

Нагадаємо, розпорядження про скликання 2-ї сесії новобраної міської ради оприлюднили на сайті мерії уже давно. На розгляд депутатів запропонують понад 150 питань. Орієнтовний порядок денний 2 сесії також є на сайті міської ради. Зібратися політики повинні о 9 год.

– Проєкт бюджету міста на 2021 рік уже прийняв виконавчий комітет і, відповідно, рекомендував винести на розгляд сесії, – каже міський голова Сергій Надал. – Підкреслю, бюджет міста у дохідній частині планується у розмірі 2 млрд 470 млн грн. Так, ця сума є меншою, ніж була у 2020 році. Причина в тому, що ми донедавна не знали, що буде із акцизом, який громада отримувала від продажу пального. Добре, що нардепи дослухалися і залишили його місцевому самоврядуванню. Однак, оскільки кінцевого варіанту Закону «Про Державний бюджет-2021» ще немає, то ми не можемо ще збільшувати дохідну частину. Зробимо це у лютому, коли будемо вносити зміни до бюджету і коригувати залишки із кошторису 2020-го. 

Варто зауважити, що 10 грудня у приміщенні Тернопільської міської ради відбулися «бюджетні слухання». На засіданні презентували проєкт бюджету Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) на 2021 рік і проєкт «Програми економічного та соціального розвитку Тернопільської МТГ на 2021-2022 рр.». Всі ці документи підтримали, хоча й вносили пропозиції. До того ж, підтримали бюджет-2021 всі депутатські комісії.

Слухання
Слухання

– «Програма економічного та соціального розвитку» – надважливий документ, адже вона акумулює в собі всі програми, що стосуються галузей міської господарки, – додає міський голова. – Фактично це план роботи міста на наступний рік. Оскільки бюджет міста приймається за програмно-цільовим методом, то кошторис на 2021 рік має цілком відповідати всім програмам, що діють у Тернополі. Вони мають бути синхронними і відповідати один одному. 

Видаткова частина бюджету, за його словами, є більшою аж на 230 млн грн. Це кошти, передбачені як запозичення від Європейського Інвестиційного Банку на реалізацію проекту термомодернізації освітніх закладів. Що цікаво, ці плани стосуються всіх шкіл і садочків.

– Гадаю, всім буде цікаво знати таку цифру: 53% коштів із бюджету міста – це гроші на зарплати працівників бюджетних установ, – додає мер. – Тобто, формуючи бюджет, ми відразу заклали достатньо коштів на заробітні плати і оплату енергоносіїв. Соціально захищені статті – повністю профінансовані. 

Надал
Надал

Найбільше грошей із казни, за його словами, отримає освітянська галузь. На цю сферу запланували 46% від загалу міського бюджету. Адже тих коштів, які передбачені для міста за державною субвенцією, – катастрофічно бракує.

– На соціальну сферу у кошторисі передбачили понад 100 млн грн. Зокрема, лише на компенсацію проїзду пільговиків у міському транспорті – майже 60 млн грн, – уточнює Сергій Надал. – Наприклад, утримання парків коштує зараз місту у понад 30 млн грн. Передбачені кошти і на інші потреби. 

Окрім того, політики мають затвердити Положення про своїх помічників-консультантів, а також – внести зміни до складу депутатських комісій.

До речі, незабаром бюджет-2021 планують розглянути і на сесії Тернопільської обласної ради.

Фото зі сторінки Сергія Надала у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео