Віра Олександрович

Тернопіль офіційно звернувся до міст-побратимів у Білорусі

Білоруські міста-партнери Тернополя - Гродно і Пінськ. За звернення до їхнього керівництва і жителів проголосували 39 наших депутатів.

Нагадаємо, у 13-й сесії Тернопільської міської ради сьогодні, 4 березня, брали участь 40 депутатів. Більшість через воєнний стан була із Ситуаційною кімнатою на відео-зв’язку. Загалом політики одностайно ухвалили 14 пунктів порядку денного. Закрили засідання о 10.25.

Міський голова Тернополя Сергій Надал

- Коли в Білорусі тривали протести, ми висловлювали свою підтримку цьому народу, - каже міський голова Тернополя Сергій Надал. – Але тепер виникла небезпека, що з тієї країни до нас прилетять ракети і бомби…  

Отже, враховуючи військову агресію Російської Федерації проти України, у міській раді Тернополя ухвалили такий документ (цитуємо): «…Ми близько трьох років успішно розвивали наше партнерство з Гродно та Пінськом, будували спільні економічні та інвестиційні проєкти. Жили в мирі та злагоді. Але сьогодні українські міста живуть в таких умовах, які були на нашій українській і на вашій білоруській землі під час Другої світової війни, коли по наших народах завдав удару німецький фашизм. Сьогодні нашу українську землю атакує новий агресор - московський фашизм. Обстріли, бомбардування житлових будинків, лікарень, об’єктів життєзабезпечення. Московські окупанти «воюють» проти шкіл, дитячих садочків, пологових будинків, проти машин швидкої медичної допомоги. Це наша теперішня реальність…».

Ба більше, білорусам поставили кілька питань. Чому білоруський народ, який постраждав від німецького фашизму, став на сторону нового зла – фашизму московського? Чому саме з білоруської землі на українські міста летять балістичні ракети? Чому з ваших аеродромів вилітають літаки та гелікоптери, які бомблять українську землю? Чому з білоруських військових баз в Україну вирушають колони московської бронетехніки, які вбивають наших дітей? Чому наші білоруські добрі сусіди готуються зі зброєю зайти на українську землю? Як ви можете при цьому спокійно спати?

Відтак у Тернополі білорусів закликали згадати, що вони – великий народ і не допустити втягування Білорусі до нелюдської агресії Росії проти України.

- Зупиніть напади на Україну з білоруської землі! Закликали тернополяни. - Ініціюйте акції протесту проти злочинних намірів вашої влади напасти на Україну! Не дозвольте кидати синів білоруського народу на вірну загибель! Пам’ятайте, ми українці і захищатимемо свою землю і своє майбутнє до останньої краплі крові!

Депутати були на відео-зв’язку

Окрім того, на сесії прийняли рішення «Про внесення змін в рішення міської ради від 17.12.2021 р. №8/11/18 «Про затвердження Програми «Турбота» на 2022-2024 рр.». Йшлося про карточки на проїзд у міському громадському транспорті для переселенців. Зауважимо, зі скарбниці заплатять лише за виготовлення цих карточок. За проїзд цим громадянам доведеться платити так, як усім тернополянам.

Фото авторки, фото і відео з трансляції на сторінці Тернопільська міська рада

Вибір читачів за тиждень

Відео