Віра Олександрович

Тернопіль: пацієнти з туберкульозом під час війни можуть звертатися у медзаклади за місцем перебування

На Тернопільщині та в інших регіонах України навіть під час війни намагаються підтримати та скоординувати дії пацієнтів із туберкульозом.

Це питання не втрачає актуальності, адже турбує не лише медиків. Тож порадами поділилися у Центрі громадського здоров'я (ЦГЗ).

- У воєнний час в Україні вживають усіх заходів для безперервного лікування людей з туберкульозом, адже саме регулярний прийом ліків є головною запорукою успіху терапії, - наголошують у Центрі громадського здоров’я. - Наразі фтизіопульмонологічні медичні центри надають усю необхідну допомогу.

Координати відповідних закладів ви можете знайти за посиланням. Це варто знати, аби кожен пацієнт мав змогу отримати допомогу в будь-якому із закладів України залежно від місця їх перебування під час війни.

- Крім того, сьогоднішні обставини дозволяють гнучкіше підходити до видачі препаратів пацієнтам, які перебувають на амбулаторному лікуванні, - наголошують медики. - Для уникнення зайвих загроз безпеці людей, протитуберкульозні ліки можна видавати на місяць уперед і навіть більше, – залежно від ситуації, в якій опинився пацієнт. Наприклад, коли людина прийняла рішення виїхати в іншу країну.

До слова, у часі війни медики спростили чимало різних процедур. Скористатися програмою «Доступні ліки» також можна без тяганини.

Довідка. Центр громадського здоров'я забезпечує у разі необхідності передачу інформації про лікування пацієнтів до країн, в які вони виїхали. Задача кожного лікаря зараз – допомогти скоординувати людину в її подальших кроках. Якщо вам потрібна фахова підтримка і додаткова консультація з цього приводу, можете звертатися до завідувачки відділу управління та протидії туберкульозу ЦГЗ Яни Терлеєвої: i.terleieva@phc.org.ua, номер телефону 050-402-80-01.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео