Тернопіль разом з усією Україною хвилину мовчатиме

ewrkmzxetre

 

Сьогодні, 18 травня, відзначають День пам'яті геноциду кримськотатарського народу. Тож в Україні, і на Тернопіллі зокрема, відбудеться хвилина мовчання, аби вшанувати пам'ять жертв трагедії.

За словами членів Меджлісу (представницький орган кримських татар) після хвилини мовчання, машини зупиняться на вулицях, а водії натиснуть клаксони. Однак у Криму, а саме у Красноперекопську та Судаку, окупанти заборонили будь-які акції.

Але відомо, що багатьом кримським татарам в інших містах можновладці натякали, що не треба акцій. У соцмережі напередодні виклали відповідний документ, розповсюджений у Севастополі. Він адресований директорам навчальних закладів, - пишуть tsn.

Нагадаємо, вранці 18 травня 1944 року силами НКВС розпочалася депортація кримських татар з батьківщини. За офіційними даними було виселено 183 155 осіб, головним чином в Узбекистан; невеликі групи татар було виселено в Казахстан, Таджикистан та в Росію. За наслідками депортації загинуло, за різними даними, від 15 до 46% татар.

До слова, 12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію з Криму у 1944 році геноцидом кримчан і проголосила 18 травня Днем пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Вибір читачів за тиждень

Відео