Орест Сарматський

Тернопіль вшановує 100-річчя з дня смерті видатного вченого-фізика

puliuy

Поминальні заходи памяті Івана Пулюя тривають у Тернополі.

Поминальною Божественною літургією в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці у Тернополі розпочалася низка заходів, присвячених 100-річчю від дня смерті земляка, видатного вченого-фізика, електротехніка і громадського діяча Івана Пулюя.

Після Поминальної служби Божої керівництво Тернопільського національного технічного університету ім. І.Пулюя, представники влади, громадськості поклали квіти до меморіальної дошки членам Тернопільського таємного товариства «Громада», яке заснував Іван Пулюй. Потім заходи з нагоди 100-річчя від дня смерті видатного вченого та громадського діяча Івана Пулюя перенеслись у фойє навчального корпусу №1 ТНТУ, де теж учасники урочин поклали квіти до погруддя Івана Пулюя.

Звертаючись до присутніх, ректор університету професор Петро Ясній коротко розповів про життєвий та науковий шлях Івана Пулюя, всесвітньо знаного фізика та електротехніка, перекладача Біблії та Псалтиря, великого патріота і гуманіста, відомого громадсько-політичного і національно-культурного діяча. Ректор нагадав, що науковий геній Івана Пулюя полягав у багатогранності його таланту та високому рівні досягнень у всіх сферах діяльності. Вчений стояв біля витоків одного з найвизначніших досягнень людства — відкриття «Х»-променів, дослідив їх природу та властивості, отримав перші високоякісні світлини з їх застосуванням. Праці Пулюя з електродинаміки змінних струмів лягли у фундамент  теоретичних основ електротехніки. Окрім цього, в наукових енциклопедіях і довідниках Івана Пулюя згадують як першого електротехніка Європи. Іван Пулюй — перекладача з оригіналів Біблії, Псалтиря, укладача молитовника. А ще - відома його активна позиція щодо захисту прав українського народу, його політичних свобод, рідної мови, велика культурно-просвітницька робота.

Сьогодні ж відбулося розширене засідання вченої ради ТНТУ, переглянуто фільм про Івана Пулюя, також запрошені на урочини відвідали музей університету, де відображені усі віхи діяльності вченого зі світовим ім’ям.

Вибір читачів за тиждень

Відео