Тернопільщина – серед областей, де найбільше зросли ціни на продукти
Найбільше ціни з початку року зросли у Житомирській (+41,7%), Івано-Франківській (+44,9%), Тернопільській (+40,5%), Чернігівській (+43,4%) областях
Повномасштабне вторгнення росії сильно вдарило по українській економіці, зокрема, викликавши рекордну за кілька років інфляцію. Через фактори, пов'язані з війною, в Україні зросла вартість більшості харчів: найсильніше це відобразилося на овочах, яйцях, крупах, цукрі, олії та м'ясі. Лише за останній місяць м'ясо та м'ясні продукти подорожчали більш ніж на 24%, а риба та рибопродукти – більш ніж на 44%.
Про це пише портал «Слово і діло».
Найбільше ціни з початку року зросли у Житомирській області (+41,7%), Івано-Франківській (+44,9%), Тернопільській (+40,5%), Чернігівській (+43,4%).
Зазначимо, що найбільше з початку року середня вартість яловичини, свинини, птиці, курячого філе, риби та сала зросла на Херсонщині (станом на жовтень).
Найвища середня ціна на яловичину у Києві та західних областях України. У столиці кілограм яловичини станом на листопад коштував у середньому 222,11 грн, у Закарпатській області – 233,91 грн, в Івано-Франківській – 219,42 грн, Львівській – 216,99 грн.
На Херсонщині кілограм яловичини у жовтні в середньому коштував 272,4 грн – на 42,6% більше, ніж на початку року. На другому місці за швидкістю подорожчання Закарпаття – плюс 20,6% у ціні порівняно із січнем.
Найдорожча свинина у Херсонській області – 295,76 грн (станом на жовтень), а також у Києві, Київській, Харківській та Чернігівській областях – у середньому 171-175 грн.
Найбільше ціни з початку року зросли у Житомирській області (+41,7%), Івано-Франківській (+44,9%), Тернопільській (+40,5%), Чернігівській (+43,4%).
Курячі тушки на Херсонщині у жовтні в середньому коштували 169,09 грн за кілограм – на 127,3% дорожче, ніж у січні. Станом на листопад найвища середня вартість птиці була у Житомирській області – 84,87 грн, Київській – 84,82 грн, Кіровоградській – 82,85 грн та Чернівецькій – 90,08 грн.
Куряче філе на Херсонщині коштувало у жовтні в середньому 277,61 грн (+116,2%). У листопаді найвища ціна була у Кіровоградській області (143,11 грн), Миколаївській – 141,92 грн, Одеській – 141,22 грн, Чернівецькій – 142,65 грн.
На 135,7% з початку року на Херсонщині подорожчала морожена риба – 270,61 грн за кілограм станом на жовтень. У листопаді найвищі ціни на рибу були у Волинській області – 170,49 грн (+58,3%), Івано-Франківській – 168,48 грн (+61,9%), Одеській – 159,01 грн, Тернопільській – 158 93 грн.
Окрім Волинської та Івано-Франківської областей, найбільше риба з січня подорожчала у Чернівецькій та Чернігівській областях.
Кілограм сала у Херсонській області у жовтні коштував близько 265,34 грн – плюс 156,3% з початку року. У листопаді на Київщині кілограм сала коштував у середньому 229,47 грн (+105,3%), у Харківській – 206,4 грн (+113,7%), у Волинській – 190,33 грн (+96%), у Києві – 205,51 грн.
Фото з відкритих джерел та порталу «Слово і діло»