Віра Олександрович

Тернопільщина: без землі не було б 90 мільйонів у казні

Земля

Місцеві бюджети Тернопільщини вже отримали від землевласників 90 млн грн. Внесок юридичних осіб – левова частка цієї суми.

Про це повідомили у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Упродовж І-го кварталу 2021 року власники та орендарі земельних ділянок сплатили до місцевих бюджетів Тернопільщини 90 млн грн, - уточнюють у податковій. - Порівняно з аналогічним періодом торік плата за землю зросла на 7,4 млн грн. Додатково наші громади отримали 9,8 млн грн, оскільки сплата перевищила очікувані надходження на 12,3%.

Загалом внесок юридичних осіб, які у своїй господарській діяльності використовують землю, до місцевих бюджетів склав 80 млн грн, а фізичні особи сплатили лише 10.

- Приріст до очікуваних надходжень склав 9,3 млн грн і 507,3 тис. грн, відповідно, - кажуть податківці. - Нагадаємо, відповідно до п. 286.1 ст. 286 Податкового кодексу України підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру. Причому плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

Відповідно до п. 287.1 ст. 287 Податкового кодексу України, власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою плату за землю сплачують за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео