Віра Олександрович

Тернопільщина може заспокоїтися - каскаду ГЕС на Дністрі не буде (фото, відео)

Каскаду ГЕС на Дністрі у межах Тернопільської області все-таки не буде. У цій справі нарешті поставили жирну крапку. Натомість будуть думати, як розвивати у каньйоні туризм і рекреацію.

Нагадаємо, Указ «Про зміну меж національного природного парку «Дністровський каньйон» підписав Президент України. Згідно із цим документом, до території включили ще понад 900 гектарів земель. Брифінг з цього приводу сьогодні, 19 квітня, провів голова Тернопільської обласної держадміністрації Степан Барна.

- Йдеться про включення до меж національного природного парку 901,1 гектара земель, - каже він. – І це означає, що загальна площа сягне майже 12 тисяч гектарів. Це дає змогу стверджувати, що ті надбання флори і фауни, які нині є на Дністрі, а також унікальний ландшафт каньйону – будуть збережені. Для нас це дуже важливий крок, який став результатом спільної роботи команди Тернопільської обласної держадміністрації і науковців Тернопільського педагогічного університету.

Сінгалевич
Сінгалевич

Він також наголосив, що це – не перший крок влади за останні роки щодо збільшення охоронних зон на Тернопільщині. Мовляв, це є доказом того, що робота у цьому напрямку насправді була постійною і системною.

Цей крок, на думку очільника, відкриває широкі перспективи розвитку каньйону - як рекреаційної і туристичної зони, що передбачає появу там відповідної інфраструктури. На цьому тлі питання побудови каскаду гідроелектростанцій на Дністрі стає неактуальним. Варто зауважити, що цій проблемі «Терен» свого часу присвятив чимало публікацій (читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ – прим.).

- Було багато дискусій довкола цих питань, - додає очільник. – Ми тепер із впевненістю заявляємо, що Дністровський каньйон як найцінніше надбання нашої області – буде збережений. Нарешті ми ставимо крапку у питанні будівництва ГЕС. На велике щастя, влада сьогодні підтримує людей і ніколи не піде проти думки громадськості.

Шкільнюк
Шкільнюк

Начальник Управління екології та природних ресурсів Тернопільської обласної державної адміністрації Орест Сінгалевич підкреслив, що Указ Президента однозначно сприятиме розвитку національного природного парку.

За його словами, майже 785 гектарів земель державної та комунальної власності передали національному природному парку в постійне користування і під охорону. Причому на близько 200 гектарах земель у Бучацькому, Монастириському і Заліщицькому передбачили вилучення ділянок для землекористувачів, що розвиватимуть відповідний напрямок бізнесу на даній території. Бачать там насамперед санаторії, готельно-відпочинкові комплекси тощо. Окрім того, очікують, що підприємці власним коштом створять на узбережжі тимчасові стоянки для туристів.

Підтвердив цю позицію і директор національного природного парку «Дністровський каньйон» Михайло Шкільнюк. Від радості чоловікові навіть забракло слів.

Отже, в Указі Президента, зокрема, йдеться: «Відповідно до статті 54 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» постановляю:

1. Змінити межі національного природного парку «Дністровський каньйон».

До території національного природного парку «Дністровський каньйон» погоджено в установленому порядку включення 901,1 гектара земель, а саме: 785,7 гектара земель державної та комунальної власності, які надаються національному природному парку в постійне користування, у тому числі з вилученням y землекористувачів, згідно із додатком 1, та 115,4 га земель державної та комунальної власності, що включаються до його території без вилучення у землекористувачів, згідно із додатком 2.

2. Кабінету Міністрів України забезпечити:

- внесення в шестимісячний строк в установленому порядку змін до Положення про національний природний парк «Дністровський каньйон»;

- вирішення протягом 2019-2020 років, відповідно до законодавства питань щодо надання національному природному парку «Дністровський каньйон» у постійне користування 785,7 гектара земель державної та комунальної власності, у тому числі з вилученням у землекористувачів, а також розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок і проекту землеустрою з організації та встановлення меж території національного парку, проведення державної реєстрації речових прав на відповідні земельні ділянки; внесення протягом 2019-2020 років в установленому порядку змін до Проекту організації території національного природного парку «Дністровський каньйон», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об’єктів».

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео