Віра Олександрович

Тернопільщина потрапила у «жовту» зону, але для краян нічого не змінилося

Жовта зона

Тернопільщина – у «жовтій» зоні карантинних обмежень через епідемію COVID-19. Відповідні дані сьогодні, 12 травня, оприлюднили у Міністерстві охорони здоров'я.

Що цікаво, у «жовту» перевели відразу 6 областей: Волинську, Донецьку, Житомирську, Кіровоградську, Луганську і Тернопільську. У «помаранчевій» зоні залишилися лише Миколаївська і Черкаська області. При цьому Київ і ще 8 областей уже відповідають «зеленій» зоні за рівнем епідемічної небезпеки. Разом із тим, у Тернополі наразі діють ті ж норми, що й у всій області.

Надал
Надал

– Дійсно приємно, що число хворих у нас зменшується, у тому числі – в лікарняних закладах, – каже міський голова Сергій Надал. – Але хочу черговий раз наголосити: те, що ми перейшли із «помаранчевої» зони у «жовту», це – тішить, але на карантинні обмеження цей нюанс не впливає. Просто «помаранчевий» рівень сигналізував про те, що регіон опинився під загрозою епідемічного спалаху. Тобто про те, що ми вже завтра можемо опинитися у «червоній» зоні. А тоді мали б ввести максимальні обмеження. 

Отже, у Тернополі поки що карантинні обмеження ніхто відміняти не планує. Однак через те, що спостерігалася стійка тенденція до зменшення кількості хворих, відповідно, на засіданні міського оперативного Штабу із подолання надзвичайної ситуації 7 травня жодних додаткових норм не вводили. Зміни стосувалися лише проведення фіналу Кубка України з футболу. 

– Цього тижня ми у п’ятницю, 14 травня, також зберемо експертів на засідання Штабу, – додає мер. – Вислухаємо рекомендації лікарів-епідеміологів, почуємо інформацію від правоохоронців і будемо розглядати можливість зняття якихось обмежень, щоб дати можливість вільніше працювати, наприклад, суб’єктам господарювання чи раціональніше використовувати громадський транспорт. 

На підтвердження своїх слів, міський голова оприлюднив свіжу статистику щодо рівня захворюваності на COVID-19 у Тернополі.

– У Тернополі за останню добу – 9 нових випадків COVID-19, – каже він. – При цьому 148 людей у місті – одужало. У лікарнях – 108 хворих на COVID-19. Лише 3-є пацієнтів підключені до апаратів ШВЛ. Окрім того, у Тернопільській дитячій лікарні – 3-є пацієнтів у лікарні з підозрою. Цих показників, я переконаний, ми досягнули завдяки сумлінності тернополян у ставленні до карантину.

Обмеження та рекомендації, які продовжують діяти у Тернополі: ✓ перебування у громадських будівлях у масках або респіраторах; ✓ кінотеатри та заклади культури – з наповненістю не більш як 50% місць у кожному окремому кінозалі або залі; ✓ перевезення пасажирів – тільки в межах сидячих місць; ✓ відвідування закладів дошкільної, шкільної, позашкільної та спеціалізованої освіти – неможливе, якщо на самоізоляції – понад 50% дітей і персоналу закладу; ✓ робота кафе, барів, ресторанів після 22-ї та до 7-ї години – під забороною, але дозволяється адресна доставка і робота «на виніс».

Фото із відкритих джерел і зі сторінки Сергія Надала у фейсбуці

Вибір читачів за тиждень

Відео