Оксана Бучко

Тернопільщина – серед аутсайдерів у рейтингу інвестиційної привабливості

120505-1_uk_normal

«Лідер за рівнем інвестицій в країні» – улюблена фраза красномовних очільників області. Та чи відповідає це дійсності та скільки насправді інвестицій заходить в кожну область показує «Слово і діло» у рейтингу інвестиційної привабливості. Тернопільщина у цьому списку – серед аутсайдерів.

Оцінювали області за рейтинговим балом Міністерства розвитку громад і територій з 2015 по 2019 роки та динамікою зміни місця в рейтингу інвестиційної привабливості кожного регіону за 4 роки, пише «Слово і Діло»

Рейтинг містить:

- індекс капітальних інвестицій;

- обсяг капітальних інвестицій у розрахунку на 1 особу населення;

- темп зростання або зменшення обсягу ПІІ;

- обсяг ПІІ у розрахунку на 1 особу населення (в доларовому еквіваленті);

- частку реалізованої інноваційної продукції у загальному обсязі продукції;

- обсяг експорту товарів у розрахунку на 1 особу населення.

Тернопільщина займає 22 позицію і влаштувалась серед повних аутсайдерів щодо інвестиційно привабливості краю поруч із Івано-Франківською (21 місце), Луганською (23), Хмельницькою (24) та Рівненською (25) областями.

Щодо лідерів, то перше місце за рівнем залучення інвестицій, інноваційним розвитком та зовнішньоекономічною співпрацею з 2015 по 2019 роки постійно належало Києву. Волинська область у 2019 році зробила гігантський інвестиційний стрибок з 17 на 2 місце у рейтингу. Схожа ситуація у Кіровоградській області, яка у 2019 році посіла 3 місце за рівнем інвестицій, хоча до цього була на 14 місці. При цьому керівництво області особливо не піариться на цьому факті та не робить гучних заяв щодо лідерства в інвестуванні серед регіонів. Херсонська область минулого року була на 5 місці у інвестрейтингу «стрибнувши» вгору з 22 місця, яке обіймала у 2018 році.

Фото «Слово і Діло»

Вибір читачів за тиждень

Відео